Ministerstvo dopravy nakonec provoz vozítek segway nezakáže

30.03.2015 12:30

Provoz vozítek segway by měl být obecně povolen, obce je ale budou moci zakázat dopravní značkou. Uvádí to návrh novely silničního zákona, který dnes schválila vláda, řekl novinářům ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ministerstvo dopravy původně uvažovalo o plošném zákazu vozítek segway, nakonec od něj ustoupilo.

Ministerstvo dopravy nakonec provoz vozítek segway nezakáže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Omezení provozu obcemi představuje podle ministerstva kompromisní řešení vyvažující zájmy státní správy a chodců, a zároveň méně omezující zájmy provozovatelů vozítek. Plošný zákaz daný zákonem by prý prakticky úplně znemožnil provozování těchto vozítek.

Upravit by se měla rychlost, s jakou je možné segwaye používat. Na chodnících by se na nich lidé mohli pohybovat pouze rychlostí chůze, jen na cyklostezkách by mohli jezdit bez omezení. Vozítka si zpravidla půjčují turisté, tedy lidé bez předchozí zkušenosti s jejich ovládáním.

Segwaye doposud nemají v zákoně o provozu na pozemních komunikacích vlastní kategorii, a jsou proto považovány za chodce. Nemohou být používány na pozemních komunikacích, ale právě na chodnících, kde se kvůli své rychlosti střetají s chodci.

Kromě úpravy vozítek obsahuje novela zákona povinnost chodců nosit za snížené viditelnosti na silnicích mimo obce ochranné prvky. Pásky nebo jiné prvky z reflexního materiálu by podle návrhu měli mít vždy, když se na pozemních komunikacích pohybují při snížené viditelnosti, tedy například v mlze nebo za tmy.

Předloha, která nyní zamíří k projednání zákonodárcům, vedle dalších drobných novinek dá policii taky pravomoc zadržet řidiči osvědčení o registraci vozidla kvůli špatnému technickému stavu automobilu.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…