Ministerstvo se zatím nemusí omluvit za slova Zemana o Peroutkovi

02.09.2020 6:30

Ministerstvo financí se zatím nemusí omluvit za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Nejvyšší soud (NS) odložil lhůtu pro omluvu, dokud nerozhodne o dovolání ministerstva financí. Napsal to na webu Deník N s odvoláním na právníka Františka Vyskočila, který ve sporu o omluvu zastupuje Peroutkovu vnučku Terezii Kaslovou.

Ministerstvo se zatím nemusí omluvit za slova Zemana o Peroutkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrob Ferdinanda Peroutky

Pražský městský soud ministerstvu počátkem letošního července uložil, aby se Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman“. Omluvu měl úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu. Lhůtu pro omluvu mělo ministerstvo do 18. srpna, oznámilo ale, že do rozhodnutí NS o odkladu vykonatelnosti se omlouvat nebude.

Ministerstvo financí argumentovalo tím, že omluva je nevratným plněním. Poukázalo také na to, že v obdobných řízeních, která se týkala omluvy, NS vykonatelnost rozsudků odložil. Vyskočil oznámil, že omluvu bude po ministerstvu vymáhat exekučně. K tomu ale po posledním rozhodnutí NS nedojde.

Dovolání podala také Kaslová. Žádá totiž širší omluvu i za další prezidentova slova - mimo jiné za výrok o „fascinaci intelektuálů zrůdným učením“. Pražský městský soud k tomu konstatoval, že veřejné osoby včetně Peroutky musí snést širší kritiku.

Ve sporu kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi odložil NS vykonatelnost verdiktu už v roce 2016. Předtím se ovšem Kaslová obrátila na exekutora, který uložil prezidentské kanceláři pokutu 100.000 korun za nerespektování rozsudku. Tehdy se totiž měl omlouvat právě Hrad, který následně požádal o odložení exekuce. NS pak verdikt o omluvě zrušil s vysvětlením, že žaloba Kaslové má směřovat na ministerstvo financí.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…