Ministerstvo skončilo kontrolu Vězeňské služby. Její šéf si sbalí, jen se sepíše protokol

10.03.2014 17:09

Ministerstvo spravedlnosti zpracovává výsledky kontroly, kvůli které má být odvolán generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Čeká se na vyhotovení protokolu. Mělo by k tomu dojít do konce března. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Ministerstvo skončilo kontrolu Vězeňské služby. Její šéf si sbalí, jen se sepíše protokol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Kontrola na generálním ředitelství Vězeňské služby, kterou iniciovalo Ministerstvo spravedlnosti, skončila.

Po seznámení s výsledky bude mít Dohnal 15 dní na reakci

„Skupina, která kontrolu prováděla, nyní zpracovává protokol. Po jeho vyhotovení s ním musí být seznámen kontrolovaný subjekt a poté běží zákonná lhůta 15 dnů pro případné podání námitek," uvedl v pondělí mluvčí ministerstva Jiří Hovorka.

S námitkami by se musel resort ministryně Heleny Válkové (ANO) vypořádat, nebo danou věc znovu prošetřit.

Dohnal: Ještě než se Válková ujala úřadu, byla moje funkce nabízena k dispozici

Válková už v půli února zahájila řízení o odvolání generálního ředitele Vězeňské služby Pera Dohnala. Prý se tak stalo kvůli neochotě jednat s úředníky z ministerstva. Ředitelství některé dokumenty vydávalo s týdenním zpožděním a jeden údajně nebyl předán vůbec.

Dohnal se proti takovému nařčení ohradil. Prý poskytl veškerou součinnost. „Ještě než zasedla nová ministryně do úřadu, jsem začal registrovat, že mnou zastávaná funkce je nabízena k dispozici, že jsou v této souvislosti oslovování někteří mí podřízení - ředitelé věznic," naznačil Dohnal.

Ředitelé věznic v otevřeném dopise podpořili Dohnala

Jednalo se o lidi, kteří Dohnala podpořili v otevřeném dopise. Odvolání je podle nich účelové a v dokumentu uvedli výčet Dohnalových úspěchů. Text vznikl na Dohnalem svolané pracovní schůzce, o které se Válková dozvěděla od jednoho z pracovníků Vězeňské služby. Ředitelům pak vzkázala, že to bude považovat za porušení předpisů.

Ke sporu se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Já v této kauze nechci a ani nebudu hrát roli soudce. Požádal jsem jak paní Válkovou, tak generálního ředitele Vězeňské služby o maximální míru profesionality z hlediska přístupu k tomu problému, který se nyní objevil," prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…