Ministr Balvín: Janoušek není můj kamarád. Už se ani nestýkáme

17.07.2013 11:00

Jiří Balvín strávil v médiích přes 40 let, krátce byl také generálním ředitelem České televize, poté ředitelem hudební televize Óčko. V závěru kampaně radil prezidentu Miloši Zemanovi a nyní ve vládě jím designovaného premiéra Jiřího Rusnoka zastává post ministra kultury. Handicapem jsou mu jeho kamarádi a známí. S lobbistou Romanem Janouškem už se prý ale nestýká.

Ministr Balvín: Janoušek není můj kamarád. Už se ani nestýkáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl s ministrem kultury Jiřím Balvínem

Jiří Balvín se stal ministrem kultury v novém kabinetu Jiřího Rusnoka. O tom, zda nabídku přijme, dlouho nepřemýšlel. "Hodně jsem v životě zažil, je mi šedesát. Nepotřeboval jsem si tu nabídku rozmýšlet, řekl jsem si - vážím si toho, chci to. Dělá mi to dobře, nebudu lhát," říká v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Některá média zmiňují jeho vztahy s určitými kontroverzními lidmi, například lobbistou a podnikatelem Romanem Janouškem. Balvín se vyhýbá označení přátelé. Ačkoli se zná s téměř každým, jen s málokterým je prý kamarád. Janouška označuje za velmi tvůrčího člověka bez ohledu na jeho nehodu, kvůli které nyní stanul podnikatel u soudu.

Pokud by ho Janoušek požádal o schůzku, měl by veliký problém kvůli strachu z médií, protože v souvislosti s jeho osobou určité skutečnosti hodně akcentují.

Priorita: Vyšší rozpočet na kulturu

Hned po nástupu do funkce si Balvín stanovil cíl získat na kulturu více peněz a domnívá se, že v případě správné argumentace je schopen uspět. "Používám ten argument, že bych chtěl víc peněz na kulturní památky, protože ať se to zdá jako klišé, kulturní památky jsou to, co po nás zůstane," říká ministr.

Nástup do čela ministerstva si znepříjemnil nešťastným výrokem, za nějž si vyslechl od levicových politiků kritiku. Řekl totiž, že peníze na kulturu by mohly jít například ze štědrých sociálních dávek. Balvín později uznal, že nešlo o povedené vyjádření, a tvrdí, že výrok byl myšlen v nadsázce a směřován pouze na ty, kteří dávky zneužívají. "To se mi povedlo. To musím uznat. Ztuhnul vedle mne i pan premiér a řekl mi velmi přátelsky: Pozor na sociální dávky!", dodal.

Za Fischerem stojí

Stejně jako premiér Rusnok plně důvěřuje svému ministerskému kolegovi Janu Fischerovi i šéfu jeho volebního výboru profesoru Janu Pirkovi. Fischera totiž poznamenaly nejasnosti ohledně jeho dluhů z prezidentské kampaně a jejich nečekaně rychlého splacení. "Je to opravdu věc Jana Fischera. Ale chci říct, že profesora Pirka já léta znám, jsme kamarádi, před sedmi týdny mi rozříznul aortu, takže tomu člověku opravdu hodně věřím. A ten mne ubezpečil, že byla řada dohod, které někdo nesplnil..." zastává se ministra financí. Je to prý jen atraktivní téma pro média a hodně se zveličuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…