Ministr Brabec po debatě s Moravcem a šéfkou Zelených: Já budu mít dneska bezesnou noc

18.10.2015 15:34

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová byli hosty druhé části nedělních Otázek Václava Moravce, se kterým hovořili o prolomení limitů na dolech ČSA a Bílina v Ústeckém kraji.

Ministr Brabec po debatě s Moravcem a šéfkou Zelených: Já budu mít dneska bezesnou noc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

V Brdech je čilý turistický ruch po celou dobu. Armáda je schopna čelit lidem jen částečně. A nedisciplinovaného zuřivého houbaře zkrátka nikdo nezastaví, řekl Brabec s tím, že nová chráněná krajinná oblast v Brdech ještě bude třeba pyrotechnicky vyčistit. Posléze se dočkal pochvaly Drápalové, která je ráda za to, že vláda dokázala prosadit, aby v Brdech vznikla CHKO s ukončením vojenského újezdu. „Příroda je tam téměř nedotknutá, protože tam byl vojenský újezd, který paradoxně vytváří zachovalou krajinu,“ poznamenala u Moravce Drápalová.

Následně přešla řeč na téma prolomení limitů, o nichž se má rozhodnout v pondělí. „Důl ČSA je pro mě vyloučená záležitost. Tak jednoznačné to ale není ani u dolu Bílina, kde záleží na technických podmínkách,“ řekl Brabec a dodal, že žádná povrchová těžba není dobrá a jediným důvodem k němu je podle něho dostatek uhlí pro teplárny. „Pro mě je prolomení i na Bílině krajní variantou. Ale jsou tu i další aspekty, jako jsou sociální aspekt, aspekt energetické bezpečnosti a aspekt reálné potřeby uhlí,“ uvedl s tím, že je třeba, aby vláda vše řádně prozkoumala.

SZ: Věda a výzkum namísto fosilních paliv

„Já budu mít dneska určitě bezesnou noc,“ řekl dále v pořadu Brabec, který podle svých slov vidí pozitivum v prolomení pouze v tom, že bude dostatek uhlí pro teplárny a navíc se zachovají pracovní místa.

To Jana Drápalová řekla, že je její strana od začátku proti prolomení limitů stanovených v roce 1991, ale že za to může i neodepsání uhlí. „Vypracované studie ukazují, že je prolomení špatné nejen pro tamní oblast, ale i pro celou Českou republiku,“ řekla s tím, že by podle ní měla vláda investovat do vědy a výzkumu a nelpět na fosilních palivech, které podle ní dělají zemi méně konkurenceschopnou a navíc že hrozí plýtvání teplem.

Brabcova těšínská jablíčka

„My si teď vlastně kupujeme čas. V případě prolomení chceme zavázat těžaře k tomu, aby uhlí šlo na teplárenské účely,“ vysvětlil Brabec a podotkl, že si nemyslí, že by hrozilo plýtvání teplem. „Prolomení neznamená automaticky těžbu,“ dodal.

Drápalová jeho slova označila za těšínská jablíčka. „Nevíme, jak vládě vysvětlit, že je teď šance na to, aby lidé v Ústeckém kraji žili zdravě. Těm před dvaceti lety někdo slíbil, že budou moci pěstovat jablka a podobně a teď jim to zase chcete vzít,“ uvedla předsedkyně Strany zelených v televizi a předala Brabcovi petici s názvem Zachovejme limity, nebourejme domovy.

„Petici klidně podepíšu, protože reálně bourání domů hrozí u dolu ČSA, kde to prolomení limitů nechce patrně nikdo,“ zareagoval rychle Brabec.

Následně se diskuse obrátila směrem k celkovému těžení, neboť pozornost těžařských společností v poslední době láká podle statistik i zlato, uran a lithium. „U nás je pravděpodobně velká síla těžařské lobby,“ řekla s nelibostí Drápalová, podle které se u nás nechává těžit (nejenom) uhlí bez ohledu na to, jak to jde na burze. „Vláda by měla nějak zkusit, aby se nerosty nedrancovaly v době, kdy je jejich cena nízká, a aby se tu naopak objevily nové pokusy po době, jak konkurovat světu,“ vysvětlila.

Brabec se ještě v závěru vrátil k odepisování ložisek, neboť to by prý mohlo v budoucnu zkomplikovat využití například diskutovaného uhlí i pro chemické účely. „To by pak mohlo vést i k vytvoření nějakého nového ložiska,“ vysvětlil Brabec, podle kterého se zatím bavíme jen o nějakém usnesení vlády, která bude u moci maximálně do roku 2017. „Proto dnes nevidím atmosféru pro odepsání toho ložiska,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…