Ministr Brabec v rádiu potvrdil, že chystá kontroly, čím lidé topí

24.11.2014 19:56

„Oproti roku 1989 je dnes v naší zemi ovzduší výrazně lepší. Problémem ale stále zůstávají prachové mikročástice, na které se vážou karcinogenní látky,“ řekl v pořadu Kauza dne rádia Impuls ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministr Brabec v rádiu potvrdil, že chystá kontroly, čím lidé topí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hovoří ministr životního prostředí Richard Brabec

To, že zmíněný problém se netýká jen Ostravska, jak tomu bylo donedávna, ale i například Olomouce či Prostějova, ale i dalších oblastí, je prý dáno kumulací negativních vlivů. „Částečně i tím, že po recesi se lidé od plynu vrátili k pevným palivům,“ přiznal ministr s tím, že hlavními zdroji zmíněného znečištění vzduchu jsou doprava a lokální topeniště.

Kotlíková superdotace prý už ve druhé polovině roku 2015

Na otázku moderátora, zda Ministerstvo životního prostředí chystá tzv. „kotlíkovou superdotaci“, Brabec uvedl, že resort chce pro tento účel využít peníze z Operačního programu Životní prostředí, určeného pro roky 2014-2020. Přidělování těchto peněz by mělo být zahájeno ve druhé polovině příštího roku. Dotace by měla umožnit lidem nahradit nejméně ekologické kotle.

Ohledně v médiích zveřejněných informací o tom, že Ministerstvo životního prostředí chystá v domácnostech kontrolu toho, co lidé v domácích topeništích spalují, Brabec přiznal, že v rámci novely zákona o ochraně ovzduší skutečně připravuje kontrolu ochrany topenišť. Ty by měly odstranit případy, kdy lidé doma topí tzv. „ostravskými raketami“, tedy pet lahvemi, které jsou plněné olejem, pilinami atd. a které mají velkou výhřevnost, ale zároveň produkují mnoho jedovatých dioxinů.

Na Šumavě bezvládí nebude, připravuje se komplexní novela

„Pevně doufám, že slušné lidi, kteří topí pevnými palivy, ale ne zvěrstvem, to nebude obtěžovat,“ podotkl Brabec. Odmítl, že by v Národním parku Šumava mohlo začít panovat bezvládí potom, co Parlamentem neprošel senátní návrh Zákona o Národním parku Šumava.

Ministerstvo životního prostředí totiž připravuje komplexní novelu, která umožní více než dnes všechny národní parky otevřít šetrnému turismu, a obce více zapojí do rozhodování. Návrh je „ve finále připomínkového řízení“. V prvním čtvrtletí příštího roku by měl jít do vlády a nejpozději v prvním pololetí do sněmovny.

reklama

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…