Ministr Chovanec předložil nový plán. Tentokrát jde o platy

09.01.2017 20:15

Ministerstvo vnitra chce členům bezpečnostních sborů zvýšit od 1. července platy o deset procent. V připravované novele služebního zákona také plánuje zrušení 150 hodin povinných přesčasů ročně, zavést chce náborový příspěvek pro nové příslušníky sborů. Plány dnes představil vládě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), informovalo vnitro v tiskové zprávě.

Ministr Chovanec předložil nový plán. Tentokrát jde o platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Platy policistů a hasičů stouply naposledy od loňského listopadu o čtyři procenta, připomíná ČTK.

Ministerstvo si od novinek slibuje stabilizaci personální situace u bezpečnostních sborů. „Chci, aby platy policistů i nadále rostly. Nemůžeme dopustit, aby kvůli nízkým platům odcházeli od policie zkušení lidé,“ uvedl Chovanec.

O zlepšení podmínek pro práci u bezpečnostních sborů mluví Chovanec delší dobu. Růst platů podporuje také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který loni v prosinci od odborářů obdržel petici s 20 000 podpisy. Odbory na prosincovém jednání chtěly s politiky jednat o zvýšení platů na letošní rok o více než navrhovaných pět procent. Požadují také zajištění sociálních potřeb spojených s dojížděním, ubytováním a stravováním nebo lepší podmínky pro přijímání nových příslušníků.

Chovanec v minulosti uvedl, že si problém uvědomuje. V některých krajích podle něj policisté odcházejí za prací do zahraničí po roce či dvou, které stráví ve službě. Uvedl také, že je nepřijatelné, aby byl nástupní plat u bezpečnostních sborů 17 000 či 18 000 korun, když například na pozici skladníka bývá kolem 25 000 korun. Policejní sbor má zhruba 40 000 lidí, hasičů je přes 9 700.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…