Ministr Hamáček: V záplavě špatných zpráv alespoň něco pozitivního

04.03.2021 20:31

Od pondělí 1. března se v České republice opět zpřísnila opatření, nově se například nesmí cestovat mezi jednotlivými okresy. Výjimky jsou povoleny například jen při cestách do zaměstnání, k lékaři či pro návštěvy úřadů. Ministr Hamáček ocenil občany, kteří podle jeho slov opatření dodržují. To je prý v současné záplavě špatných zpráv, alespoň něco pozitivního.

Ministr Hamáček: V záplavě špatných zpráv alespoň něco pozitivního
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

„Podle prvotních hlášení od policie se tak děje, drtivá většina všech občanů nařízení respektuje, a pokud přesto potřebují překračovat hranice okresů, mají potřebné dokumenty. Opravdu za to všem lidem děkuji,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

O hladkém průběhu kontrol informoval i policejní prezident Jan Švejdar. „Pochopení je na obou stranách, nezaznamenali jsme žádné zásadní problémy,“ řekl policejní prezident.

„Je to hrozně důležité, protože čísla z krajských nemocnic jsou alarmující. Věříme, že pokud to společně vydržíme tři týdny, tak se to zásadně projeví na epidemiologické situaci. Chceme také poděkovat všem policistům, vojákům nebo celníkům, kteří tuto nepříjemnou, ale nutnou práci vykonávají. Není to lehké, ani příjemné, ale věříme vám!,“ stojí na sociální síti sociálních demokratů.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí
V českých nemocnicích podle posledních dat aktuálně leží 8231 nemocných, což je nejvíc od vypuknutí pandemie.

Vláda také povolává na pomoc s epidemií covid-19 ambulantní lékaře, kterým uložila pracovní povinnost. Od 4. března budou moci hejtmani a pražský primátor povolat do nemocnic na pomoc se zvládnutím náporu pacientů s nemocí covid-19 i ambulantní lékaře a další zdravotníky ze soukromých zdravotnických zařízení. Umožní to krizové opatření o uložení pracovní povinnosti, které vláda Andreje Babiše schválila na mimořádném jednání ve středu 3. března.

„Situace je tak závažná, že už není prostor, aby vše beželo jako za normální situaci,“ uvedl ministr vnitra k povolání ambulantních lékařů jejich sdružení kritizuje. Sami říkají, že nejsou schopni se zapojit do péče o covidové pacienty, protože práce na JIP je výrazně odlišná. Mají také obavu o to, kdo se postará o jejich pacienty.

„Už není kde brát, nikdo je nechce hnát na jipky, ale je potřeba pracovníkům na jipkách ulehčit. Část pacientů ambulantních lékařů si bude muset počkat. Péče, která půjde odložit, se bude odkládat,“ doplnil Hamáček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…