Ministr Herman odpovídal čtenářům. Vysvětlil svůj odpor ke komunismu i důvod, proč je lidovcem

30.01.2015 16:05

Daniel Herman vysvětlil svůj odpor ke komunismu i důvod, proč je lidovcem. Naznal prý, že zločiny komunismu nejsou excesy, ale logické důsledky této ideologie. Ministr také reagoval na podněty čtenářů článkem, v němž uvádí, že rozdílné vnímání toho, co se děje blízko, a toho, co se nám zdá být daleko, je chybné. "Život má všude stejnou cenu, jenom o tom nejsou všichni přesvědčeni, především zločinci, kteří druhé o život připravují. Tady by mělo platit, že všem se má měřit stejným metrem," napsal.

Ministr Herman odpovídal čtenářům. Vysvětlil svůj odpor ke komunismu i důvod, proč je lidovcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Otázky od čtenářů ParlamentníchListů.cz dostává lidovecký politik v hojném počtu. Pan Lukáš chtěl například znát důvod velmi zatvrzelého postoje Daniela Hermana vůči komunistům. "Mé principiální odmítání komunismu je dané jednak tím, co jsem si o této otázce nastudoval, a potvrzeno i praxí mé rodiny a mou vlastní. V r. 1989 mi bylo 26 let, takže jsem ještě stihl výslechy StB nebo vyšetřování před namířenou hlavní samopalu pohraniční stráže za to, že údajně zakládám mrtvé schránky, když jsem na Šumavě opravoval kapličky. To vše mě dovedlo k přesvědčení, že zločiny komunismu nejsou excesy, ale logické důsledky této ideologie, která popírá lidskou svobodu a kreativitu,“ uvádí Herman.

Panu Lukášovi rovněž vysvětlil, proč se rozhodl vstoupit k lidovcům. "Členem KDU-ČSL jsem proto, že jsem přesvědčený, že křesťansko-demokratický program je fungující politický směr, který své kvality dostatečně prokázal. Viz např. sousední Německo, Rakousko, Holandsko, Švýcarsko a mnohé jiné země. Právě do zemí, kde vládli křesťanští demokraté, utíkali houfně lidé ze zemí ovládaných komunisty. Opačný příklad neznám ani jediný,“ dodal.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Ministr Herman byl při příležitosti 70. výročí osvobození v Osvětimi poprvé. Počet jeho návštěv tohoto místa zajímal jednoho čtenáře ParlamentníchListů.cz.  V minulosti prý bývalý kněz navštívil Mauthausen, Terezín či Dachau.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

My lidé se často chováme podle toho, že je bližší košile než kabát...

"Lidé vraždění v Nigérii jsou také našimi sousedy“, tak nazval svou úvahu Herman. Na ParlamentníchListech.cz tak odpovídá na řadu otázek i podnětů zároveň. "Život má všude stejnou cenu, jenom o tom nejsou všichni přesvědčeni, především zločinci, kteří druhé o život připravují. Tady by mělo platit, že všem se má měřit stejným metrem,“ píše lidovec.

"Některé důležité myšlenky se v mnoha příspěvcích pod články na internetu objevují opakovaně. Dosti čtenářů postrádá vyváženost v tom, když se referuje o obětech ve světě. Pokud zahyne několik lidí v Evropě, je to v médiích významnější zpráva, než když se to stane v Africe,“ konstatuje lidovecký ministr.

Například za atentáty na severu a východě Nigérie obvykle stojí islamistická organizace Boko Haram. Ta loni spáchala asi sto teroristických útoků, při kterých zemřelo asi 3000 lidí. "Jako člověk, který sleduje zprávy, o takových zločinech samozřejmě vím. Třeba zrovna Boko Haram je známá střelbou do dětí, únosy žen a jejich prodejem do otroctví a dalšími činy. Stejně tak můžeme číst o obětech různých konfliktů na mnoha kontinentech,“ píše Herman.

Celý článek ZDE.

Proč tedy vnímáme rozdílně počty obětí, řekněme, v Evropě oproti mrtvým například v již zmíněné Nigérii?

"Řečeno stručně, je to tím, že máme vlastní perspektivu, podle které, co je blízko a co je naše, to považujeme za důležitější. A není to správné. Život má všude stejnou cenu, jenom o tom nejsou všichni přesvědčeni, především zločinci, kteří druhé o život připravují. Tady by mělo platit, že všem se má měřit stejným metrem,“ zamýšlí se původně vysvěcený kněz.

"My lidé se často chováme podle toho, že je bližší košile než kabát. Připadá nám to logické. Jen si někdy pleteme košili s kabátem. V moderním světě, který je stále menší a propojenější, možná jednou výraz zahraničí ztratí dnešní význam,“ uvádí ministr a dodává, že možná i spory o multikulturalismus budou zbytečné. Právě proto bychom měli "trénovat“ a snažit se vnímat i dění v domněle vzdálených zemích tak, jako by to bylo sousedství, uvažuje.

"Celkem správně si dnes klademe otázku, jestli vůbec jsme schopni přijmout cizí uprchlíky a co si potom s nimi počneme. Odpověď by měla znít: Musíme být schopni. Pokud to nezvládneme, bylo by to znamením, že naše společnost není v pořádku. Pokud jsou problémy v západní Evropě, také to znamená, že tamní společnost není v něčem v pořádku. Je otázka, nakolik mohli odhadnout vývoj ve světě, který předpokládal málokdo. Třeba vzestup islámského fundamentalismu. Nebo to, že po konci kolonialismu se tolik zemí třetího světa promění v krvavé diktatury."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…