Ministr Jurečka letos chystá obří zakázky. Za 5,65 miliardy korun

10.04.2016 9:58

Ministerstvo zemědělství chce letos přes své podřízené organizace vypsat čtyři velké zakázky za 5,65 miliardy korun. Peníze půjdou například do protipovodňové ochrany Olomouce a Rokycan nebo do tendru na těžbu dřeva ve státních lesích. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda. Informuje o tom ČTK.

Ministr Jurečka letos chystá obří zakázky. Za 5,65 miliardy korun
Foto: František Havlát
Popisek: Kukuřice – „krmivo“ pro bioplynové stanice

Největší část peněz chce stát vynaložit právě na pětiletý tendr na těžbu dřeva od roku 2017. S opcí, tedy možností prodloužení činnosti těžební firmy i po vypršení smlouvy, by měla zakázka stát 3,35 miliardy korun. Bez opce by měla mít zakázka cenu 2,87 miliardy Kč. Soutěžit by se měla těžba na 48 smluvních jednotkách. Loni Lesy ČR uzavřely 57 smluv na těžbu. Nejvíce kontraktů, celkem 12, získala společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Během letošního června by mělo být zahájené zadávací řízení pro nový tendr.

Poslední dvě zakázky jsou na protipovodňovou ochranu

Za 930 milionů korun by se také letos měla vypsat zakázka od Státního zemědělského intervenčního fondu na čtyřletý provoz a rozvoj informačního systému. Tendr byl už jednou vypsaný loni, ministerstvo od něj očekávalo úsporu 440 milionů korun proti současnému stavu. Nakonec byl zrušený. Fond prostřednictvím systému vyplácí zemědělcům dotace. Ministerstvo dlouhodobě chce, aby provoz informačních technologií zajišťovali přímo státní zaměstnanci, v tomto případě však jeho požadavky splňují pouze externisté.

Poslední dvě zakázky jsou na protipovodňovou ochranu. U Olomouce by mělo být zahájeno zadávací řízení na zvýšení objemu koryta řeky Moravy v centru města letos v červnu. Koryto řeky by se mělo rozšířit, zbourat by se měly dva tamní mosty a postaví se místo nich nové. Samotné práce by měly začít během příštího března. Předpokládaná hodnota zakázky je 879,3 milionu Kč.

Za 490 milionů korun by se měla naplánovat a zvětšit koryta Klabavy a Holoubovského potoka u Rokycan. Kromě snížení stupňů ve dně toku by se měly také budovat hrázky a zídky. „Vzhledem k předpokládanému termínu vydání územního rozhodnutí (konec roku 2016), zahájení zadávacího řízení se plánuje v roce 2017,“ píše v materiálu ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …