Ministr Jurečka uklidňoval spotřebitele. Dohoda TTIP nás prý žádným americkým sajrajtem nezaplaví

09.05.2016 20:06

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) usedl do křesla pro hosta v pondělním Interview ČT24. Promluvil mimo jiné o tom, že tradiční český česnek prohrává u zákazníků s česnekem čínským, protože je podle všeho pro ně levnější. Česká republika však může vydělat na exportu vepřového masa do Asie. Čínští experti jen musejí zavítat do Česka a zhodnotit kvalitu naší produkce. Pokud naše výrobky uznají za dostatečně kvalitní, povolí vývoz.

Ministr Jurečka uklidňoval spotřebitele. Dohoda TTIP nás prý žádným americkým sajrajtem nezaplaví
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka na přednášce pro studenty Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

Člen vlády však nejel do Říše středu jen proto, aby tam řešil otázku česneku. Připravoval např. cestu k prodeji českého vepřového masa v Číně. „Čínský trh je pro nás zajímavý třeba tím, že je tam poptávka o ty části vepřového masa, o které u nás až takový zájem není, např. vepřové nožičky,“ prozradil. Teď se čeká, až přijedou do České republiky čínští experti a zhodnotí naše standardy kvality. Pokud je uznají za dostatečné, dovolí vývoz našeho masa do jejich země.

Říše středu prý není soběstačná, pokud jde o celou řadu potravin, takže můžeme spíše vydělat na exportu. Dováží se k nám především čínský česnek, který je výrazně levnější než česnek český. Resort zemědělství si je však vědom toho, že český česnek je kvalitnější. Proto také výrazněji podporuje české pěstitele zeleniny.

Ministr proto apeloval na diváky, aby četli složení výrobků a kupovali kvalitní produkty. Lidé by si zkrátka podle jeho názoru měli udělat čas na to, aby zjistili, co kupují. Faktem ovšem je, že český trh musí být otevřen pro produkty z Evropy. Rozhodně ale nelze říci, že by do naší vlasti mířilo zboží druhé kategorie. Členové EU musejí splňovat určité standardy. Resort zemědělství prý v tuto chvíli usiluje o to, aby se do kampaně ovoce do škol zapojovali především čeští producenti. Potravinářská inspekce navíc dělá desítky tisíc kontrol, aby bylo zřejmé, že se lidem na trh dostávají kvalitní produkty. „Nejnižší chybovost je právě u české produkce.“

České zemědělce však v poslední době trápí sucha. Vláda se jim snaží pomoct tím, že nabízí dotační titul na závlahové systémy, a člen vlády doufá, že to pomůže.

Když bude TTIP nevýhodná, neschválíme ji, řekl jasně ministr

Nakonec Jurečka zemědělce ujišťoval, že je nepoškodí případné uzavření transatlantické obchodní dohody TTIP mezi Spojenými státy a EU. Ministr prý může garantovat, že se nezmění příslušné standardy, protože dohodu musí schválit i náš národní parlament. A ten neschválí něco, co by bylo pro české a obecně evropské zemědělce nevýhodné. „To není zájem jen českých zemědělců, ale stejně hovoří i ministr rakouský  či německý ministr zemědělství. Upřímně řečeno, my tu dohodu zase tak nutně nepotřebujeme. Může se stát, že dohoda TTIP se nakonec zemědělství vůbec týkat nebude. Bude řešit třeba průmysl, ale zemědělství řešit nemusí,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…