Ministr Jurečka vyrazil do boje proti maturitě z matematiky. S rukama od hlíny

17.03.2017 12:29

Nad tím, že není zapotřebí povinná maturita z matematiky, se na svém facebookovém profilu zamýšlel ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministr Jurečka vyrazil do boje proti maturitě z matematiky. S rukama od hlíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Přiznal, že logické myšlení, schopnost si věci dobře propočítat a selský rozum potřebuje každý z nás. „Maturita z matematiky ale ještě z nikoho dobrého hospodáře neudělala,“ podotýká Jurečka s tím, že nesouhlasí s plánem ministryně školství, která chce povinnou maturitu z matematiky na stejné úrovni.

Ke svému příspěvku Jurečka umístil obrázek, na němž jsou vidět lidské ruce přebírající brambory obalené hlínou. U tohoto obrázku je nápis „Krajina potřebuje praktiky, ne matematiky“.

Jurečka poukazuje na to, že již dnes v návrhu paní ministryně není maturita z matematiky pro všechny, vyřadila zdravotnické a umělecké obory. „Když pro všechny, pak nechápu, proč zahradník maturitu mít musí, a zdravotní sestra ne. Ale to není to podstatné, proč považuji návrh na povinnou maturitu z matematiky za špatný,“ píše Jurečka.

Začíná to podle něj tím, že všechny školy nemají stejný počet učebních hodin z matematiky. „Chceme přece po všech stejné znalosti! To je postavené na hlavu, jak se to mají naučit a kdy?“ptá se.

Pokládá si otázku, proč vlastně máme střední odborné školy. „Přeci chceme, abychom ze studentů měli odborníky na danou oblast (zahradníky, chovatele, vinaře atd.). Návrh neřeší to, jestli tedy studenti odborných škol budou maturovat z matematiky jako z šestého předmětu, nebo jeden odborný předmět vypadne a který? Když MŠMT rozhodne o navýšení počtu hodin, kde vezme učitele, co to budou učit? Co budeme dělat s těmi učiteli, co učí praktické předměty, které omezíme? Opět se toto neřeší,“ upozorňuje.

Nesouhlasí ani s argumentem, že maturita z matematiky je vstupenka na vysokou školu a rozvíjí logické myšlení. „Copak chemie a jiné předměty nerozvíjí logické myšlení? Podle mě i hraní na hudební nástroj a znalost hudební kompozice rozvíjí logické myšlení. Vstupenka na vysokou školu? Proč to má být vstupenka třeba na Mendlovu univerzitu v Brně, když chci být agronom? Zkoušku z matematiky jsem tam musel absolvovat a doučit se na ni, ale základ byla biologie a chemie pro mé budoucí povolání!“ píše dále Jurečka.

Obává se, že výsledek snažení ministerstva školství bude ten, že se sníží úroveň maturity z matematiky pro gymnázia a že ztratíme kvalitní odbornou výuku v oborech, které maturitu z matematiky nepotřebují.

„Řešením třeba může být aplikace matematiky do maturity z praktických předmětů, ale to není paušální řešení a vyžaduje trošku více nároků na MŠMT, ale je to rozumná cesta,“ dodal Jurečka. Zároveň se přiznal, že maturitu z matematiky nemá.

Celý text najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…