Ministr Kuba chce pomoci jen úzkým finančním skupinám, hřímá komunista

02.09.2012 18:28

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) uvažuje o obnovení těžby zlata v Česku. Kandidát do zastupitelstva Středočeského kraje Luboš Kudrna (KSČM) považuje tento záměr za absolutně nepřijatelný. Těžba by prý v případě nějaké nehody mohla vést k obrovskému poškození životního prostředí. A finanční výnos z těžby by podle něho bylo možno získat úpravou lékové politiky.

Ministr Kuba chce pomoci jen úzkým finančním skupinám, hřímá komunista
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Luboš Kudrna kandiduje za KSČM do zastupitelstva Středočeského kraje a zároveň je zastupitelem v obci Hostivice, kterou nepříliš pozitivně proslavil exhejtman David Rath. Kudrna s velkým znepokojením hledí na surovinovou koncepci státu, kterou prosazuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Těžba zlata, ke které by mohlo na základě této koncepce dojít, by podle komunisty mohla závažně poškodit životní prostředí. Finanční prostředky vyjádřené ve zlatě lze přitom získat i jinak.

Občany nesmíme zbytečně vystavovat riziku

Komu obnovení těžby zlata poslouží? Podle Kudrny to rozhodně nebudou žijící v obcích v okolí případné těžby. Metoda kyanidového loužení zlata nebo těžba za pomoci rtuti je velmi riziková. Toto riziko podle Kudrny nevyváží ani v současnosti vysoká cena zlata, která se pohybuje okolo 1300 dolarů za unci.

"Předpokládaná částka za nevytěžené zlaté rezervy je odhadována na 400 miliard korun. Jen důslednou kontrolou a řízením cenové politiky státu při nákupu léků bychom ročně ušetřili odhadem až 60 miliard korun. To znamená, že za sedm let jsme na podobné částce. Bez vystavování občanů a přírody nebezpečí, bez plundrování surovin ve prospěch úzkých finančních skupin," hřímá Kudrna.

Závěrem připomíná, že snahy o obnovení těžby zlata v Česku se podařilo zarazit počátkem devadesátých let minulého století. Těžební metoda kyanidovým loužením byla dokonce zakázána zákonem. Ministr Kuba ale prý chce o tomto zákazu otevřít debatu. Postaví se těmto snahám občané znovu? Zamezí těžbě zlata ve svém okolí? Důsledky případné nehody při těžbě přirovnává Kudrna k obrovskému zatížení vietnamské krajiny dioxiny po válce s USA.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…