Ministr Kuba předestřel vizi, jak uleví podnikatelům. Šikana skončí, tvrdí

06.02.2013 12:09

Boj na pravici mezi ODS a TOP 09 pokračuje. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) v rozhovoru pro Deník vyjmenoval věci, které chce zrušit, aby ulevil podnikatelům. Jde přitom o kroky, které provedl dnes již bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Kuba chce přestat šikanovat podnikatele a hodlá zpružnit pracovní trh.

Ministr Kuba předestřel vizi, jak uleví podnikatelům. Šikana skončí, tvrdí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Na prvním místě Kuba kritizuje povinnost, která zaměstnancům ukládá mít u sebe neustále pracovní smlouvu, aby bylo možné při případné kontrole zjistit, zda má pracovník uzavřenou žádnou smlouvu, nebo pracuje na černo.

Jak to bude se švarcsystémem?

„Chápeme, že záměrem bylo zabránit tomu, aby se člověk nemohl vymlouvat na to, že dokument právě nemá v montérkách, a zpětně pak smlouvu uzavřel. Proto navrhujeme, aby smlouvu musel každý nosit osm dní, což je doba, dokdy musí zaměstnavatel novou pracovní sílu přihlásit ke zdravotnímu a sociálnímu pojištění. Pak už je na úřednících, aby si v evidenci údaje dohledali," vysvětlil ministr.

Ministr je také připraven snížit pokuty za využívání výhod švarcsystému, tedy práce lidí na živnostenský list tam, kde je možné uzavřít standardní zaměstnanecký vztah. To prý v žádném případě neznamená, že by chtěl Kuba švarcsystém tolerovat, jen se mu nezdá spravedlivé trestat pokutou minimálně čtvrt milionu korun podnikatele, kteří se dopustí neúmyslného pochybení.

Ministr také doufá, že se mu podaří zefektivnit pracovní trh. Podle názoru druhého muže ODS je třeba umožnit pracovat co největšímu počtu lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…