Ministr Mládek se na Dole Paskov setká s odboráři i vedením OKD

01.04.2014 6:32

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se dnes na Dole Paskov ve Staříči na Frýdecko-Místecku spolu s vládním zmocněncem pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiřím Ciencialou setká s vedením OKD, odboráři a zástupci vedení kraje. Mohl by tam představit návrh doporučení pro vládu, jak řešit situaci v dole, jemuž hrozí zavření.

Ministr Mládek se na Dole Paskov setká s odboráři i vedením OKD
Foto: OKD
Popisek: OKD

Před měsícem ministr při návštěvě regionu řekl, že možností je, že by těžební firma OKD provozovala Důl Paskov až do konce roku 2016 a pak by nastal jeho útlum se státní podporou.

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Důl je podle firmy ztrátový a zřejmě už nebude konkurenceschopný. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. Letos v lednu zástupci vlády a OKD podepsali memorandum, na jehož základě vznikla pracovní skupina, jež analyzovala situaci a proveditelnosti opatření, která by umožnila poskytnout OKD státní podporu.

V Dole Paskov, který tvoří lokality Staříč a Chlebovice, pracuje zhruba 2500 lidí. Celá společnost OKD má přes 12.000 zaměstnanců. OKD patří společnosti New World Resources (NWR) se sídlem v nizozemském Amsterodamu, kterou téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

V Dole Paskov je ještě 20 milionů tun kvalitního černého uhlí

Odboráři s uzavřením dolu od počátku nesouhlasili. V podzemí je podle nich ještě minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí, proto chtěli, aby firma pokračovala v těžbě, nebo důl jen zakonzervovala. Znamenalo by to udržovat jej v takovém stavu, aby se v něm mohlo v budoucnu zase těžit.

Důl Paskov je posledním funkčním dolem v ostravské části ostravsko-karvinského revíru. Oproti dolům na Karvinsku je tam těžba kvůli horším podmínkám technologicky náročnější i finančně nákladnější. Sloje jsou tam totiž nižší, přístup k nim je podstatně těžší, hůř se tam větrá a je tam vyšší teplota.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …