Ministr lidem, kteří plavou už potřetí: Nevzdávejte to

06.06.2013 7:31

Jak přesné byly předpovědi meteorologů nebo jak zafungovala Vltavská kaskáda? Jak se mají zachovat ti, které povodeň zasáhla již potřetí? Pro MF DNES na tyto otázky v rozhovoru odpovídal ministr životního prostředí a také šéf Ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa.

Ministr lidem, kteří plavou už potřetí: Nevzdávejte to
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Záplavy ještě neskončily, ale už nyní se dá mluvit o některém poučení, které z nich plyne. „Byli bychom tupci, kdybychom se nechtěli poučit. Každá povodeň je svým způsobem jiná,“ říká Chalupa. Podle něj se například oproti roku 2002 zcela jinak chovaly místní toky, jako například Botič, Berounka či Sázava.

MF DNES se ptala na roli meteorologů, zda neselhali. „Vždycky se říká - meteorologové to špatně předpověděli a povodí selhalo. To je tradice,“ míní Chalupa. Podle ministra však prý reagovali hned od prvního okamžiku. Takže se prý bavíme o desetidenním avízu. Dále ministr také v MF DNES zdůrazňuje, že „něco předpovědět lze a něco ne. Předpovědět jestli vám intenzivní bouřkové mraky spadnou před či za Krkonošemi, je z říše snů. Ale vždycky se můžeme snažit být lepší".

Musíme podpořit podnikatele

Šéf Ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa prý nezaznamenal nějaké selhání. Podle něj i Povodí Vltavy odvedlo dobrou práci. „Ale v tuhle chvíli ještě velká voda neskončila a desetitisíce obyvatel se strachují, že k nim dojde.“ Pak také podle ministra půjde o to, jak se vypořádat s následky povodně. „Aby se lidé vrátili do těch území, aby nepropadli skepsi a abychom podpořili místního podnikatele, který měl třikrát po sobě vyplavený krám, aby nevzdal to podnikání a zkusil to znova,“ zdůrazňuje Chalupa.

Důležité je, aby obce nepřišly o dotace

„Stát musí zajistit dostatek peněz a prosadit, aby se daly využít prostředky z Bruselu a podpora pro protipovodňová opatření byla odtud masivní,“ říká Chalupa k situaci, kdy řada protipovodňových opatření byla ještě ve výstavbě. To znamená, že na ně běžela dotace, ale nestačila se dokončit. Pro MF DNES Chalupa řekl: "My bychom chtěli zajistit, aby v případě, kdy jim půlku vzala voda, to neznamenalo, že obec bude muset kvůli tomu vyhlásit bankrot. Že, když nestihla postavit, absolutně propadnou její šance na dotace.“ Dnes totiž obecně platí: Dostanete dotace, ale jen když to dostavíte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…