Ministr školství má slabou psychiku. Jeho návrh je kalamitní, míní Gazdík

01.03.2012 17:20

Koaliční TOP 09 se ohradila proti výrokům ministra školství Josefa Dobeše, že od školného ustoupil kvůli ní. Podle předsedy klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka Dobeš lže, protože nezvládl školné připravit. Poplatky prý jeho strana stále podporuje. S nápadem na jiný systém zpoplatnění vysokoškolského studia přišel ministr školství tento týden. Podle premiéra Petra Nečase je to reálná varianta, protože odložené školné už vláda stejně zavést nestihne. S odloženým školným se přitom počítá v programovém prohlášení vlády.

Ministr školství má slabou psychiku. Jeho návrh je kalamitní, míní Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

"Tento ústupek vzešel z toho, kdy jeden z koaličních partnerů, TOP 09, zhruba před 14 dny se potkali se studenty a rezignovali na možnost školného. To byl první krok, který v tom všem byl. Zrovna TOP 09, která byla nejhlasitější, když jsme vyjednávali program této vlády," řekl Dobeš tento týden, když se ho ptali na změny ve školném. Nově by prý proto mělo být zpoplatněno jen prodlužování studia a také studium na další škole. Dobeš nevyloučil ani možnost takzvaného zápisného.

Nečas vysvětluju, proč školné nebude

Podle Gazdíka ale TOP 09 o žádných změnách ve školném s nikým nejednala. "TOP 09 školné podporuje. Ministr školství ale bohužel předložil kalamitní návrh jak o školném, tak o finanční pomoci studentům, která školnému musí předcházet. Promarnil rok času," sdělil Gazdík v tiskové zprávě. Dobešovi prý proto nabídl pomoc s přípravou reformních zákonů. "Další variantou je, že požádáme stranu Věci veřejné, aby na tak zásadní post, jakým je vedení ministerstva školství, dodala někoho v lepší psychické kondici," dodal.

"Pan ministr Dobeš neodpískal školné dneska. O variantě, která by v sobě sice zahrnula zvýšení soukromých zdrojů ve školství, nicméně nebyla legislativně komplikovaná, se hovoří již delší dobu," komentoval ve středu premiér ohlášení změn ve školném. Zavedení odloženého školného je podle něj v tomto volebním období časově a technicky takřka vyloučené, protože zatím není připraveno ani paragrafové znění návrhu. Zároveň ale zdůraznil, že o dalším postupu bude ještě vláda jednat s rektory.

Dobeš navrhl, aby místo školného studenti více platili za překročení standardní délky studia. Nyní si mohou jak v bakalářském, tak v magisterském programu zdarma prodloužit studium o rok. Víc by se připlácelo i za studium na další vysoké škole. Poplatky by se mohly v obou případech vyšplhat až na 26 000 korun ročně. Dobeš také později zmínil možnost placení zápisného. To by se hradilo za každý semestr, jeho výši by si každá škola určovala sama.

Konečné změny by pak měly být zapracovány do návrhu zákona, který má v řádu týdnů projednat vláda. Proti reformě vysokých škol obsahující i zpoplatnění studia ale ostře vystoupili studenti a akademická obec. Tento týden se do protestů zapojily tisíce lidí z 12 univerzitních měst.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…