Ministr spravedlnosti Pelikán navštíví zařízení pro uprchlíky v Drahonicích

07.11.2015 6:29

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dnes navštíví zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku, které v tomto týdnu začala hlídat Vězeňská služba. Zdejší areál bývalé věznice má kapacitu 240 míst a nyní je naplněn zhruba z poloviny.

Ministr spravedlnosti Pelikán navštíví zařízení pro uprchlíky v Drahonicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Pelikán na ostrahu zařízení v Drahonicích uvolnil na žádost ministerstva vnitra z Vězeňské služby 70 lidí. Její příslušníci zajišťují místo policie ostrahu areálu zvenku. V zařízení dál pracují i lidé z najaté bezpečnostní agentury.

Před otevřením Drahonic vznikla petice místních obyvatel, kteří uprchlíky v areálu bývalé věznice nechtěli. Proti byl i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). V některých obavy přetrvávají, jiné zatím upokojila dosavadní přítomnost policie.

Ministr Pelikán počátkem září navštívil tehdy nově otevřené zařízení pro migranty ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Po setkání s uprchlíky uvedl, že moc nevědí, co s nimi bude. "Nikdo z nich si asi takto nepředstavoval závěr své cesty. Jsou tady dlouho. Je to velký problém, pro který budeme muset hledat řešení," řekl tehdy.

Pelikán v minulosti kritizoval detenční zařízení pro běžence jako nepřiměřeně přísná. Řekl, že například nevidí důvod, proč u sebe zadržení uprchlíci nemohou mít mobilní telefony. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kritiku odmítl. Migranti zadržení na českém území porušili podle něj zákon, když nepočkali na vyřízení žádosti o azyl v prvním státu Schengenu, kam vstoupili. Musí proto podle Chovance strpět omezení svobody do doby, než se prokáže jejich identita.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…