Ministr v ČT sliboval: Půjčíme VZP na záchranu miliardu a půl

20.10.2013 14:53

Zdravotnické odbory kritizují vládu Jiřího Rusnoka za to, že její kroky ke stabilizaci tuzemského zdravotnictví jsou nedostatečné. „Jsme vláda bez Poslanecké sněmovny, a to blokuje strašně moc věcí,“ hájil se ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT 24.

Ministr v ČT sliboval: Půjčíme VZP na záchranu miliardu a půl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nynější a někdejší ministr zdravotnictví

Současná vláda sice může využít institut zákonného opatření, ale podle Holcáta peníze na oddlužení pojišťoven a cestu ven ze zdravotnické krize zkrátka nejsou. Václav Moravec ale poukázal na to, že bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlašoval, že peníze jsou.

„Do jeho peněženky jsem nedohlédl,“ podotkl a prozradil, že pro půjčku zadlužené Všeobecné zdravotní pojišťovně bude vyčleněna prozatím částka ve výši jedné a půl miliardy. „Není to o mé síle, ale o tom, jestli jsou peníze,“ zdůraznil Holcát.

Vláda podle něj připraví i plán odkupu pohledávek za zdravotními pojišťovnami, ale připraví ho tak, aby ho dostala až nová Poslanecká sněmovna. "Buďto to dáme ještě my, nebo to bude dávat až nová vláda," sdělil. Odkup pohledávek totiž prý musí schvalovat sněmovna a nemůže to udělat pouze vláda. 

VZP podle dřívějších informací potřebuje první půjčku do 25. listopadu, aby uhradila první splátku tzv. předsunuté platby, zbytek v prosinci na druhou splátku. Z půjčky chce VZP dát půl miliardy na platby nemocnicím.

Žádné zázračné abrakadabra neexistuje

S jeho slovy souhlasil i druhý host pořadu, někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který považuje Holcátův postup za dostatečně razantní. „Jsem přesvědčen, že je to umění možného. Nedá se během pár měsíců sanovat zdravotnictví, které se propadalo již dlouhou dobu. Neexistuje žádné abrakadabra,“ nechal se slyšet a dodal, že co bylo v silách ministra, to skutečně udělal.

Celou situaci podle jeho názoru ještě zhoršuje fakt, že se blíží volby a i odbory se nacházejí pod velkým tlakem. Ministr zdravotnictví je prý navíc omezen ministrem financí, a ten je zase omezený rozpočtem. „Politici si berou zdravotnictví jako rukojmí, ale málokdo přichází s rozumnými návrhy,“ povzdechl si.

K případné stávce zdravotníků by ale nemělo dojít dříve než po volbách. Podle šéfky Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové nechtějí být odboráři obviňováni, že jednají politicky. „Žádný ministr nemá radost, když mu odbory chtějí stávkovat,“ podotkl Holcát.

Sám se setkal s mnoha lékaři a ptal se jich na jejich názor – žádný z nich prý neví, proč a za co by vlastně měli stávkovat. Navíc se domnívá, že v oblasti zdravotnictví proběhly již mnohem horší krize, a připomněl tu z roku 2005.

Holcát pronesl, že zrušení poplatků, které ve volební kampani prosazují některé strany, by znamenalo pro zdravotnictví výpadek 5,5 miliardy korun. "Tak se musí říct, jak se tam dostanou ty peníze," upozornil. Dle jeho názoru by bylo adekvátní vybírat 60 korun za hospitalizaci, a to vyjma dětí. Neočekává však, že by to bylo reálně prosaditelné. „Lékaři mi potvrzují, že poplatky skutečně mají regulační efekt,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …