Ministři si na hranici připomenou 30. výročí pádu železné opony

29.11.2019 7:32

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se dnes setká na česko-rakouské hranici se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem. V Čížově a v rakouském Hardeggu si připomenou 30. výročí pádu železné opony.

Ministři si na hranici připomenou 30. výročí pádu železné opony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Setkání bude přítomný i jihomoravský hejtman Bohumil Šimek a dolnorakouská hejtmanka Johanna Miklová-Leitnerová. „Neoficiálně hovořit by měli například o přeshraniční spolupráci nebo o dokončení společné česko-rakouské knihy o dějinách, která by měla vyjít v únoru 2020,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

S demontáží plotů, ostnatých drátů a likvidací betonových takzvaných protitankových ježků se začalo na hranicích s Rakouskem a Německem krátce po pádu komunismu v roce 1989. Oponu tvořily vždy dva ploty vzdálené od sebe přibližně deset metrů.

V Čížově se v úseku zhruba 250 metrů zachovala první linie oplocení, druhý plot byl demontován. Správa Národního parku Podyjí jeden z úseků asi před čtyřmi lety plně obnovila, celek tvoří Památník železné opony. Leží na frekventované turistické trase mezi Znojmem a dolnorakouským městečkem Hardegg, která protíná Podyjí.

Hranici mezi ČR a Rakouskem tvoří v oblasti Podyjí řeka Dyje. Po nástupu komunismu vznikla první železná opona blíže u řeky. Později byla dvakrát posunuta více do vnitrozemí. Ta současná čížovská opona je od hranice vzdálená zhruba dva kilometry. Pohraničníci tak měli větší šanci dopadnout lidi, kteří by se z Československa pokusili v tomto místě uprchnout do Rakouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…