Ministrův muž úkoluje: Kradou všichni. Strana potřebuje peníze

15.12.2010 6:24

Nahrávky, které dokumentují aféru na ministerstvu životního prostředí, kdy se několik osob blízkých ministru Pavlu Drobilovi snaží získat peníze do ODS ze Státního fondu životního prostředí, zveřejnila MF Dnes.

Ministrův muž úkoluje: Kradou všichni. Strana potřebuje peníze

Martin Knetig, který je hlavním poradcem a jedním z nejbližších spolupracovníků ministra životního prostředí Pavla Drobila se na záznamu zmiňuje odvolanému šéfovi Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi, že má na starosti financovaní ODS, ale i Drobilovu politickou budoucnost.

Ministr Drobil se hájí slovy, že Knetig se musel zbláznit. "Pokud se Knetig zbláznil, hrál si na nějakého Jamese Bonda a vykládal takové věci, tak já absolutně nemůžu nést odpovědnost," uvedl pro list, který ho s odposlechy konfrontoval. 

Aby Pavel měl šanci být premiérem...

Co přesně měl Knetig pronést? „Pro toho Pavla, aby měl někdy šanci být prostě premiérem, tak on bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá peníze... aby jinými slovy ta strana mohla být dál. A teď si samozřejmě říkám: Ano, není to správný... opravdu je to loupež za bílýho dne," říká na nahrávce Knetig. Michálek Knetigův nátlak odmítl a vyvádění peněz z fondu nechtěl povolit. Zároveň se postavil i proti výběru právní poradenské firmy. Tato zakázka byla v celkovém objemu 80 milionů korun.

V úterý večer:
Neuvěřitelné nařčení: Půl miliardy bylo pro pana Langera

Kauzu podrobně sledujeme ZDE

Knetigův záměr, jak obstarat peníze, které by poté putovaly do ODS, postavil na promyšleném systému. Provize ze státních zakázek totiž podle něj jdou do kapes mnoha lidí a na stranu už mnoho nezbývá.

„Jak jsme se domluvili s Pavlem, tak se potom stane, že tam nic nezůstane, kradou všichni... Kdežto když si to vezmeš, nastavíš systémový pravidla, nastavíš klíčový lidi, tak ty víš, že ty peníze, který se tady hýčkaj, tak neskončily někde jinde, prostě jdou na tu věc," vysvětluje svůj systém Drobilův poradce.

Takové praktiky ale Michálek odmítl a s Martinem Knetigem přestal komunikovat. Jenže krátce na to si jej předvolal sám ministr Drobil, který je pokáral za to, že nespolupracuje s jeho poradcem. Na schůzku s šéfem rezortu, která se uskutečnila koncem minulého týdne, si Michálek vzal diktafon. Jak poté vyplývá z nahrávky, ministr Liboru Michálkovi vysvětluje politické důvody, na kterých je postavena personální struktura a obsazení vlivných funkcí na ministerstvu.

„Ve vašem případě to byla politická nominace, kterou udělal sice Martin Knetig, ale já jsem ji absolutně pokryl svojí osobou. Stejně tak je na úřadě ještě jeden člověk, který má absolutní politické krytí, a to je Dušan Fibingr. Ten má ale politické krytí jiných významných lidí z ODS. Toho prostě nominovala jiná mocná politická struktura uvnitř ODS, se kterou já mám dobré vztahy a chci je mít, protože to jsou vztahy, které ze mě udělaly místopředsedu," říká na nahrávce Drobil.

Drobil: Martin Knetig je člověk, kterému absolutně věřím

Ministr Drobil také řediteli Státního fondu životního prostředí objasňoval, koho bude ohledně zacházení s penězi poslouchat. „Martin Knetig je člověk, kterému já absolutně věřím, zejména pokud se týče finančního poradenství... Pokud on mi oznámí, že vy jste spolu přestali komunikovat... já to řeknu natvrdo, prostě. Jakýkoli důvod, proč bych já měl politicky držet tuto (Michálkovu) nominaci, se začíná limitně blížit nule," uvedl Drobil.

Nahrávky výměnou za funkci náměstka

Pak ale Libor Michálek svému šéfovi o pořizování nahrávek řekl. „Pokud máte něco, co dokazuje nějakou trestněprávní odpovědnost, tak buď s tím zajděte na nejbližší policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně," reagoval ministr a následně začal na Michálka tlačit, aby se nahrávek zbavil. Když Michálek jeho výzvy neuposlechl, přišel Pavel Drobil s jinou nabídkou, a to přímo vyšší funkce na ministerstvu.„Pro mě dobrá a akceptovatelná varianta je, že mi půjdete dělat náměstka. Moje dobrá rada je: přineste mi to, zničte to a odpřisáhněte, že neexistuje nic jiného. Toto je moje varianta," vybízel Drobil Michálka.

Libor Michálek ale Drobilovu nabídku na lepší funkci nepřijal. Naopak se rozhodl nahrávky, které usvědčují Knetiga a Fibingera z korupčního jednání, odtajnit a jak na Drobilova poradce, tak na jeho náměstka podal trestní oznámení.

Ministr Drobil se pak před Michálkovým odvoláním snažil své kroky vysvětlit. Politickou rovinu své funkce si ale Libor Michálek ministrem nenechal vnutit.

„Na začátek říkám, že absolutně nezpochybňuji vaši kompetenci... pracovní, ale to je polopolitická funkce, ať se vám to líbí nebo ne, jste v dění těch politických vlivů, je to jeden z mála fondů v dané situaci, který má peníze," říká na záznamu ministr Drobil. 

Dále:

Odposlouchávali Drobila. Tak už v úřadu nebudou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…