Ministryně Dostálová pošle 100 milionů do 43 projektů demolic budov

30.01.2018 12:34

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle 100 milionů korun z dotací na demolice chátrajících budov v sociálně vyloučených lokalitách. Rozdělí je mezi 43 žádostí, které mu přišly do 25. ledna. ČTK to dnes sdělil Vilém Frček z odboru komunikace ministerstva.

Ministryně Dostálová pošle 100 milionů do 43 projektů demolic budov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Úřad vyhlásil výzvu na demolice budov loni v listopadu. O dotaci mohly žádat obce, které mají ve svém katastru sociálně vyloučenou lokalitu. Po demolici objektu musí pozemek revitalizovat, například zatravnit. Mohou na něm postavit i jinou budovu, ta ale musí sloužit k jinému účelu než sociálnímu bydlení. Mohou to být třeba školy, školky, sportovní zařízení nebo komunitní centrum.

Nejvíce žádostí se sešlo z Ústeckého kraje, kde například Duchcov požádal o zhruba 3,7 milionu korun na demolici nádražní budovy. Další žádosti dorazily na ministerstvo z Královéhradeckého, Olomouckého nebo Středočeského kraje.

„Spoustu obcí a měst trápí chátrající a nevyužívané objekty, které jsou stále nebezpečnější, soustředí se zde sociální problémy, a navíc hodně škodí prostředí, v němž lidé žijí. Odstraňování těchto budov může být přitom velmi nákladné, finance z námi vypsaných dotací jim proto mohou opravdu citelně pomoci,“ uvedla k tomu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ministerstvo žadatelům poskytne dotaci ve výši 80 procent skutečně vynaložených nákladů, přičemž minimální dotace na jeden projekt byla 300.000 korun. Obec mohla podat i více žádostí, jejich součet však nesměl přesáhnout deset milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…