Ministryně Jourová popsala smutnou realitu: Hrozí nám ztráta 100 miliard z EU

03.02.2014 18:35

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) má za to, že se Česká republika příliš bála při vybírání projektů, na které mohla přispět Evropská unie. Za léta 2006 až 2013 mohlo Česko vyčerpat až 800 miliard a ministryně realisticky předpokládá, že o 100 miliard přijdeme. Zatím jsme vyčerpali necelou polovinu. Černého Petra mají především resorty školství, životního prostředí, ale i Ministerstvo pro místní rozvoj, které teď Jourová spravuje. Došlo i na problematiku veřejných zakázek.

Ministryně Jourová popsala smutnou realitu: Hrozí nám ztráta 100 miliard z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Hostem pondělních Impulsů Václava Moravce byla čerstvá ministryně pro místní rozvoj a místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. Hned v úvodu pořadu prozradila, že Česko zatím vyčerpalo necelou polovinu z prostředků, které Česká republika obdržela v posledním programovacím období.

Chci nový zákon o veřejných zakázkách, tvrdí ministryně

„Samozřejmě, že ztratíme peníze, už za loňský rok ztrácíme deset miliard,“ uvedla ministryně. Česko ještě může vyčerpat 53 % prostředků z programovacího období na léta 2006 až 2013. Podle pravidel EU na to máme ještě dva roky. „Už není reálné, abychom to dočerpali všechno, ale já nechci rozpoutat čerpání za každou cenu, abychom neplatili nesmysly,“ zdůraznila Jourová. „Já říkám opakovaně smutné číslo 100 miliard, ale my uděláme všechno pro to, aby to bylo méně,“ pokračovala ministryně.

Na intenzivnější čerpání by se mělo zaměřit Ministerstvo školství, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo pro místní rozvoj. Kritická situace hrozí i na dopravě, protože jsou podány stížnosti na některé projekty k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Problémy mají ROP Středočeského kraje i ROP Severozápad. „Máme problémy, protože neumíme plánovat a bojíme se větších výzev,“ prozradila Jourová s tím, že to je podle ní větší problém než často kritizované regionální ROPy.

Česko podle ministryně brzdí také zákon o zadávání veřejných zakázek a Jourová je po debatě s experty přesvědčena, že Česko potřebuje zcela nový zákon pro tuto oblast. Sama je přesvědčena, že nejlepším nástrojem proti korupci je nezadávat veřejné zakázky vůbec. Úplně nový zákon by mohl být sněmovně předložen 1. ledna 2015.

Cestovní ruch a komplikace stavebního řízení

Značnou pozornost chce první dáma ANO věnovat i cestovnímu ruchu. Pro tuto oblast také připravuje speciální zákon, který by chtěla předložit přibližně v polovině roku. Posluchače ubezpečila, že neplánuje dotovat výstavbu dalších golfových hřišť. Prozradila také, že se uvažuje o novele zákona o stavebním řízení, která by měla poskytnout více prostoru připomínkám veřejnosti. Sama ministryně však zatím neví, jak by to mohlo zkomplikovat stavební řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…