Ministryně Maláčová: Je to náročné a frustrující, ale zvládneme to

01.02.2021 22:18

„Když jsem nastupovala jako ministryně, na celosvětovou pandemii mě nikdo nepřipravoval. A nepřipravoval mě ani na to, že bojem s pandemií strávím polovinu času ve vládě. Teď už totiž všichni víme, že nad virem nejde vyhrát lusknutím prstu. Znamená to ujít? dlouhou cestu a jít dlouho. Udělat dva kroky dopředu a jeden vzad... abychom potom poskočili o tři vpřed. A vím, je to náročné a frustrující, ale zvládneme to. Jen musíme vydržet,“ uvedla k současnému stavu ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová na svém facebooku.

Ministryně Maláčová: Je to náročné a frustrující, ale zvládneme to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Vyjádřila se také k v poslední době stále častější debatě o zavřených vlecích. Skupina senátorů dokonce podala návrh k Ústavnímu soudu na zrušení některých částí usnesení vlády týkající se provozu vleků a lanových drah. „Entuziasmu ovšem moc nepřidá nesmyslná debata o vlecích.  Ano, je potřeba dát vlekařům dost peněz, aby přežili a mohli otevřít příští zimu. Stejně tak ale musíme podpořit všechny potřebné, tedy od podnikatelů po samoživitelky! Důležité je skoncovat s polovičatými lockdowny,“ uvedla Maláčová.
 

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí
Řešením by podle ní bylo razantní omezení kontaktů, tím by se nám mohlo podařit pandemii zkrotit dříve.
 
„Potom rozvolňujme dle toho, na co má uzavření nejdlouhodobější ničivé následky, a co se penězi odstranit nedá. Od škol, kde by se mělo začít brzy plošně testovat, až po rodiny. Děti jsou totiž to nejdůležitější a už rok žijí v podstatě bez školy i sociálních kontaktů, znají hlavně monitory... Proto je po tom všem musíme vrátit do normálu nejdříve,“ myslí si Maláčová.  
 
„Chápu také, že neustálé zákazy jsou něco, z čeho se jednomu začne točit hlava. Myslím proto, že v téhle vlně “nesmíš” a “musíš” je nutné také motivovat. A ne trestat zodpovědnost 60procentní nemocenskou!? Vím totiž, že obava z nedostatku peněz často přehluší tu o zdraví. A tak to nemůžeme nechat. S kolegy ze sociální demokracie jsme proto přišli s kompenzačním bonusem pro lidi v karanténě a izolaci,“ dodává. 
Ta získala pracovní název “Izolačka”. „Protože bychom díky němu po dobu deseti dní karantény kompenzovali výpadky příjmů lidem v nařízené karanténě i lidem s covidem,“ uvedla ministryně. 
 
Stále ale zůstává platit, že nejspolehlivější cestou je podle ministryně zodpovědné hlášení kontaktů, trasování a očkování. „Navíc je Izolačka mnohonásobně levnější než nekonečné uzávěry ekonomiky!? Pokud nám tedy v tom všem mohu takto pomoci, udělám to,“ uzavřela Maláčová. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…