Ministryně Šlechtová domlouvá v Číně další byznys. Lidé tam Česko znají i díky Zemanovi

12.04.2017 14:14

VIDEO UVNITŘ Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), která je na návštěvě Číny, se přesunula z provincie Henan do provincie Yunnan. Jednání v Henanu bylo podle slov ministryně úspěšné, což potvrdila i podnikatelská delegace. ParlamentníListy.cz jsou u toho.

Ministryně Šlechtová domlouvá v Číně další byznys. Lidé tam Česko znají i díky Zemanovi
Foto: Markéta Grušáková
Popisek: Setkání s viceguvernérem provincie Yunnan Chen Shun

Návštěva české ministryně v Číně pokračuje v provincii Yunnan. V pozdních večerních hodinách se Karla Šlechtová přemístila ze středovýchodu Číny na jih, kde pokračuje v jednáních.

Ve středu ráno se ministryně sešla s viceguvernérem provincie Chen Shun. Oba se shodli na tom, že je potřeba navázat hlubší spolupráci. V provincii Yunnan se jedná o první návštěvu na vládní úrovni vůbec.

Spolu s ministryní jsou v Číně také zástupci Hospodářské komory a podnikatelé, kteří se zde prezentují. Jejich snahou je představit Českou republiku natolik zajímavě, aby nalákali čínské turisty. Podnikatelská mise čítá dvaadvacet členů.

„Je to první cesta do těchto dvou provincií, jak do Henanu, tak Yunnanu. Standardně se jezdí Peking a Šanghaj,“ řekl ParlamentnímListům.cz Petr Talafus z Hospodářské komory.

Cesta do nových oblastí by podle něho mohla otevřít dveře v dalších obchodních sférách. „Tyto dvě provincie zatím nejsou pro české podnikatele otevřeny. Očekáváme, že navážeme styky nejen v lázeňství, hotelnictví a turistice, ale máme v delegaci také zástupce společnosti z dopravy a farmacie a ti by zde mohli najít partnery,“ konstatoval.

Karla Šlechtová v Číně při přeletu do Kunmingu. Foto: Markéta Grušáková, PL

Během středy také dojde k dalšímu jednání o zavedení přímé linku z Kunmingu do Prahy. Cesta z jihu Číny do Evropy by se tak rozšířila o další spoj. V tuto chvíli z Kunmingu do Evropy létá pouze jedna linka, a to do Paříže. Jednalo by se již o čtvrtou přímou leteckou linku z Číny do Česka.

„Spoj by měl startovat v prvním pololetí roku 2018. V tuto chvíli se ještě ladí technické detaily například o počtu spojů do Prahy. Čínská strana má zájem o dva spoje týdně. Letiště v Praze by uvítalo alespoň tři,“ sdělila ministryně Šlechtová.

Ze setkání Karly Šlechtové s viceguvernérem provincie Yunnan Chen Shun:

 

Provincie Yunnan je klasickou turistickou destinací. Pro Čechy je však téměř neznámý. V Yunnanu žije zhruba 50 milionů obyvatel, v samotném Kunmingu pak 4,5 milionu.

Celou misi provází mimo jiné zástupci CzechTourism v Číně. Tato organizace má v Číně celkem dvě pobočky (v Pekingu a Šanghaji), které mají rozdělenou působnost v rámci celé Číny.

CzechTourism má v Číně nezastupitelnou roli. „Pro Čínu je důležité, že CzechTourism je státní organizací. To nám zde velice pomáhá,“ sdělila ParlamentnímListům.cz ředitelka pobočky v Pekingu Naomi Benešová.

CzechTourism se aktivně účastní několika veletrhů cestovního ruchu, z nichž jsou největší BITE (Beijing International Tourism Expo) a WTF (World Trade Fair). Úzce ale spolupracují i se zastupitelskými organizacemi a CzechTrade.

CzechTourism pomáhá také podnikatelům, kteří v Číně chtějí obchodovat. „Tady nefungují klasické maily. Pro obchod je potřeba sem dojet a setkat se osobně. My jsme schopni českým podnikatelům poradit, jak postupovat, domluvit schůzky a podobně,“ dodala Benešová.

„Povědomí o České republice vzrůstá díky návštěvám prezidenta ČR a přímým linkám, ale také díky filmům. Ale samozřejmě jsou velice přínosné i cesty na úrovni vlády. Nejen v hlavním městě, ale právě také úrovni jednotlivých provincií. Je to znát,“ zdůraznila Benešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…