Ministryně Válková odvolala náměstka Šterna, ČSSD mluví o porušení dohod

17.06.2014 17:03

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odvolala svého náměstka Pavla Šterna. Hovořila o tom již dříve, a to kvůli tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Štern podal kvůli jejímu postupu oznámení na policii. Rozhodnutí Válkové zastavit soutěž na náramky kritizovalo i vedení Probační a mediační služby. Je to podle něj „nešťastný a zbytečný" krok.

Ministryně Válková odvolala náměstka Šterna, ČSSD mluví o porušení dohod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

„Pokud si (Štern) takovýhle postup předem prodiskutoval, jak on sám říká, se sociální demokracií, nevím tedy konkrétně s kým, tak mi to připadá jako cílený manévr," nechala se slyšet v úterý ještě před odvoláním Helena Válková. Je přesvědčena o tom, že neudělala nic, co by bylo proti zájmům veřejnosti.

Podle ministra Jiřího Dienstbiera z ČSSD se tím porušila koaliční dohoda. Štern byl totiž na ministerstvu nominantem ČSSD. Dienstbier to řekl v rozhovoru pro Českou televizi. V podobném duchu se již před oznámením odvolání vyjádřil předseda vlády a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Spor ministryně s náměstkem se týkal výběrového řízení na náramky pro vězně. Náměstek Pavel Štern v pondělí na protikorupční policii nahlásil, že se Válková domáhá důvěrných informací o cenových nabídkách, ke kterým nemá mít přístup. Ministryně naopak v úterý vystoupila v České televizi a vznesla podezření, že celá zakázka je velmi pochybná a náměstek Štern, který se v její realizaci velmi angažuje, ji prý možná před svou nadřízenou záměrně kryje. 

Válkové se v úterý zastal její klub ANO i šéf hnutí Andrej Babiš. „Pan Štern moji podporu nemá, měl to řešit jinak. Ten způsob je absurdní a nepřijatelný," řekl ještě před odvoláním náměstka. Za Šterna se zase postavil místopředseda klubu ČSSD Roman Váňa.

S Válkovou a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem nyní jedná premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Už dopoledne Sobotka řekl, že opakované spory mezi ministryní a jejími podřízenými přinášejí vládě zbytečnou negativní publicitu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…