Ministryně práce chce zvýšit důchody od roku 2015. Potřebuje pět miliard

05.02.2014 17:37

Nová ministryně práce a sociálních věcí Michaela Markosvá-Tominová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvila o svých plánech s penzí. Hodlá ji zvýšit od roku 2015.

Ministryně práce chce zvýšit důchody od roku 2015. Potřebuje pět miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr zemědělství Marian Jurečka

Ministryně zatím svůj resort obsazuje svými lidmi. „Mám náměstky předběžně vybrány. Ale abychom se představili jako tým, to bude až příští týden,“ uvedla. Slíbila, že bude proporční zastoupení mužů i žen. Zatím se ale zaměřuje na odbornost lidí, kteří budou šéfovat sekcím na ministerstvu.

V souvislosti s tím Marksová-Tominová v rozhovoru s Českým rozhlasem upozornila na velký rozdíl mezi platy mužů a žen v Česku. Slíbila, že její ministerstvo v tomto ohledu půjde příkladem.

Na ministerstvu budou platy mužů a žen stejné. Půjdeme příkladem

„Dá se to prosazovat i tím, že si začnete dělat analýzy v jednotlivých firmách. Prvním dobrým příkladem by měly být instituce veřejné správy. Můžeme začít u ministerstva. Udělá se audit a zveřejní se výsledek. Pak lze udělat nápravu, když vidíte, jaká je situace,“ myslí si Marksová-Tominová.

Ministryně se vyjádřila také k důchodům. Zvýšení k lednu 2014 považuje za velmi malé. „Jednání o rozpočtu na rok 2015 teď teprve začnou probíhat. Vzhledem k tomu, že to je v koaličním programu, tak věřím, že se ty peníze najdou,“ dodala ministryně Marksová k tomu, kde vezme peníze na zvýšení důchodů v budoucích letech.

Částku pět miliard na zvýšení důchodů najdeme po společném jednání vlády

Neuvedla ale, kde by se potřebných pět miliard mělo najít. „To chcete příliš velký detail. To je na jednání v celé vládě. To není částka, kterou by mohl ušetřit sám jeden resort,“ míní šéfka Ministerstva práce a sociálních věcí.

Marksová se pokusila ve Dvaceti minutách ubezpečit lidi, kteří si šetří v druhém důchodovém pilíři, že nepřijdou o své peníze. „Ten druhý pilíř, jak byl nastavený, by ty důchody dnešním třicátníkům nezajistil,“ vysvětlila ministryně a dodala, že nová komise nastaví parametry pro sloučení druhého a třetího pilíře.

Lidé nepřijdou o své peníze z druhého pilíře

„Lidé se určitě nemusí obávat, že by o své peníze přišli,“ ujistila.

Na závěr pořadu vysvětlila, že se vrátila k užívání pouze jednoho příjmení, které má uvedeno v občanském průkazu. Doposud přitom od své svatby užívala příjmení dvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…