Mír v Palestině ano. Ale tohle ne! Incident na letišti v Dagestánu má dohru

30.10.2023 14:14

Na letišti v Dagestánu v neděli vypukly protiizraelské nepokoje po příletu letadla z Tel Avivu. Podle zpráv a videí sdílených na sociálních sítích protestující zaplavili letiště, pronikli na ranvej, mávali palestinskými vlajkami a zároveň skandovali antisemitská hesla. Dagestán, který je ruskou republikou, má převážně muslimské obyvatelstvo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil Ukrajinu a celý Západ z rozdmýchávání nenávisti a vyprovokování konfliktu s cílem rozdělit ruskou společnost.

Mír v Palestině ano. Ale tohle ne! Incident na letišti v Dagestánu má dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Palestiny a proti nelegálním izraelským osadám v Palestině

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17072 lidí
Rozzuřený dav lidí mávajících palestinskými vlajkami vtrhnul na mezinárodní letiště v Machačkale ve snaze lynčovat cestující, kteří přiletěli z izraelského Tel Avivu. Podle dostupných záběrů protestující skandovali Allahu Akbar a proti židovským cestujícím následně demonstrovali i před hotelem, kde se někteří Židé ubytovali.

Ruské ministerstvo vnitra v pondělí uvedlo, že identifikovalo 150 osob, které se účastnily výtržností, a 60 z nich bylo vzato do vazby k dalšímu vyšetřování. Podle úřadů a místních tiskových agentur bylo při nepokojích zraněno více než 20 lidí, včetně devíti policistů.

Provoz na letišti byl kvůli protestům dočasně zastaven a v neděli byly zrušeny desítky letů. Šéf dagestánské správy Sergej Melikov uvedl, že normální provoz bude obnoven během dvou až tří dnů. Ruské ministerstvo vnitra v pondělí uvedlo, že letiště je „plně pod kontrolou orgánů činných v trestním řízení", a vláda regionu prohlásila, že bezpečnostní opatření budou posílena ve všech městech a obcích.

Melikov označil nepokoje za hrubé porušení zákona. „Všichni Dagestánci soucítí s utrpením obětí jednání nespravedlivých lidí a politiků a modlí se za mír v Palestině. Ale to, co se stalo na našem letišti, je pobuřující a mělo by být náležitě posouzeno orgány činnými v trestním řízení,“ uvedl Melikov a poté obvinil Ukrajinu, že k těmto nepokojům podněcuje. Kyjev se podle něj podněcováním nepokojů snaží destabilizovat region.

Podobně reagoval také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něhož je zcela zřejmé, že nepokoje v Machačkale byly z velké části výsledkem vnějšího vměšování. Prezident Vladimir Putin se prý ještě v pondělí mimořádně sejde se svými nejvyššími představiteli, aby projednal „pokusy Západu využít událostí na Blízkém východě k rozdělení ruské společnosti.“

Nepokoje přišly na pozadí televizních záběrů ukazujících hrůzy toho, co se děje v Gaze. „Pro naše nepřátele je velmi snadné využít těchto záběrů k tomu, aby provokovali a rozzuřili lidi,“ uvedl Peskov, jak informuje Financial Times.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepokoje odsoudil a přičetl je rozšířené ruské nenávisti vůči jiným národům. „Ruský antisemitismus a nenávist vůči jiným národům jsou systémové a hluboce zakořeněné," řekl Zelenskyj, který je Žid. „Nenávist je hnacím motorem agrese a teroru. Všichni musíme společně bojovat proti nenávisti,“ uvedl podle serveru Politico.eu.

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v prohlášení zveřejněném v neděli večer vyzval Rusko, aby „zajistilo blaho všech izraelských občanů a Židů, ať jsou kdekoli, a aby podniklo rázné kroky proti výtržníkům a podněcování nenávisti proti Židům a Izraelcům".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenský by měl držet zobák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 30.10.2023 14:29:57
Jeho štvavá vystoupení jsou hnusná

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …