Mirek Topolánek: Merkelová mi připomíná Jaromíra Jágra

01.02.2016 10:34

Tabletový týdeník Dotyk uspořádal anketu o kancléřce Angele Merkelové, které se zúčastnily známé osobnosti českého veřejného života. Mnozí vyzdvihli její přístup k uprchlické krizi, ex-premiér Mirek Topolánek kancléřku dokonce přirovnal k ikoně českého hokeje Jaromíru Jágrovi. Našli se však i tací, kteří poukazují na to, že Merkelová selhala.

Mirek Topolánek: Merkelová mi připomíná Jaromíra Jágra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Anketa

Co bude na konci roku 2018 dělat Miloš Zeman?

hlasovalo: 24109 lidí

Podle ex-premiéra Mirka Topolánka je německá kancléřka nejkonzistnější, nejpragmatičtější a nejčitelnější evropský lídr. A dosud taky nejmocnější. Jako politička prý vyznává víc pragmatismus než ideologii a ve svých rozhodnutích je ochotna jít až na hranu cynismu. „Připomíná v nadsázce Jaromíra Jágra. Ten je pro hokej ochoten obětovat vše. Angela má taky ‚jen‘ svou politiku,“ uvedl někdejší předseda ODS.

Zato na Češích nenechal Topolánek nit suchou. „My jsme malí a směšní, ovlivnění národoveckým strachem z Germánů, neschopní se vyrovnat s vlastní minulostí včetně odsunu a dodnes, po několika generacích, Němcům odpustit, takticky lavírujeme mezi několika pozicemi, hrajeme si na Slovany a zníme mnoha hlasy. Je to takový chorál hlupců. A zase nebudeme nikoho zajímat, budeme doufat, že nás nechají na pokoji, a důležití budeme jen sami pro sebe,“ vychrlil ex-politik břitkou kritiku svého národa.

„Angela Merkelová není žádná teta, je to rozený vůdce! A já, pokud si budu muset vybrat, jestli žít ve Svazové republice Euroasijského svazu, nebo v 17. spolkové zemi Německa, zvolím přes všechna negativa to druhé,“ zdůraznil.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Kladně hodnotí německou kancléřku i státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR Tomáš Prouza. Podle něj ještě nikdy v čele Německa nestál člověk, který tak dobře rozumí střední Evropě jako nyní Angela Merkelová. Její úspěchy na domácí i zahraniční scéně by prý navíc většině politiků stačily na dvě až tři kariéry.

Prouza zároveň uznává, že německá reakce na uprchlickou krizi byla na počátku škobrtavá. „Ale která země na tom byla jinak? I když se nám některé německé kroky nelíbily, každý soudný člověk musí uznat, že jen díky ochotě Němců nést zátěž milionu uprchlíků stále ještě existuje Schengen a stále ještě funguje Evropská unie,“ ocenil státní tajemník pro evropské záležitosti.

Nejvýznamnější evropská politička počátku 21. století

Historička a bohemistka Eva Hahnová, která od roku 1968 žije v Německu, obdivuje Merkelovou jako jednu z mála státníků, kteří nejen mluví o tzv. evropských hodnotách, ale i podle nich jednají. „Její postoj považuji za výraz věrnosti nejen zákonům a mezinárodněprávním závazkům, ale i dnes běžně pošlápávaným humanitárním zásadám. Protože právě v nich vidím jedinou schůdnou cestu, jak řešit politické problémy dnešního globalizovaného světa,“ uvedla Hahnová s tím, že Merkelové jednou připadne místo mezi velkými evropskými státníky.

V podobném duchu se vyjádřil i podnikatel Luděk Sekyra: „Mám pocit, že německá politička tím, že otevřela bohatou německou společnost lidem bez domova, obětem náboženského fanatismu, se projevila jako důstojný reprezentant jak křesťanské, tak obecně humanistické tradice. Tímto krokem německá kancléřka jen potvrdila svou pozici nejvýznamnější evropské političky počátku 21. století,“ míní člen akademického sboru Oxfordské univerzity.

Historie sama vynese rozsudek

Opačný názor zastává ex-premiér Jiří Paroubek, podle něhož Merkelová zaostává za svými předchůdci. „Zdá se, že kancléřka, jež v případě uprchlíků opustila svou tradičně opatrnou politiku, tentokrát přecenila své možnosti a síly. Integrovat v Německu milion uprchlíků z jiných kultur a s velmi rozdílnou vzdělanostní úrovní během velmi krátké doby prostě není bez tenzí ve společnosti možné,“ upozorňuje někdejší předseda ČSSD.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ekonom Pavel Kohout přirovnává Merkelovou k Heinrichu Brüningovi – německému kancléři, který vládl v době nejhorší hospodářské recese v moderních dějinách a v této dějinné zkoušce selhal, čímž umetl cestičku k moci Adolfu Hitlerovi, kterému voliči masově uvěřili, že je jejich poslední nadějí.

Merkelová se dle Kohouta rovněž dopustila několika velkých chyb, které dle jeho názoru způsobily – a ještě způsobí – celé Evropě mnoho potíží. „Rozhodnutí otevřít Německo nekontrolovatelné imigraci bude lépe nekomentovat. Historie sama vynese rozsudek – v lepším případě. V horším případě se na kancléřku téměř zapomene ve stínu dalších dramatických událostí. Podobně jako si dnes málokdo vzpomene na Brüninga,“ konstatuje Kohout.

Všechny komentáře v plném znění ZDE

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…