Mirka Němcová na Hrad, jen ona má šanci. ODS volí paní prezidentku

02.03.2012 9:51

Ve druhé polovině března začne ODS řešit výběr svého kandidáta pro prezidentské volby, ale už nyní se jako favoritka rýsuje předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Aktuálně.cz zjišťovalo v krajích pod podmínkou anonymity podporu možných uchazečů a právě první místopředsedkyně strany vyšla z této sondy nejlépe.

Mirka Němcová na Hrad, jen ona má šanci. ODS volí paní prezidentku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Způsob prezidentské volby je jedním z důvodů, proč krajští představitelé ODS upřednostňují jako stranického kandidáta na funkci hlavy státu Miroslavu Němcovou. „My bychom asi pro parlamentní volbu spíše podporovali Přemysla Sobotku, teď pro přímou volbu, myslím, převládne názor, že by to měla být Miroslava Němcová – a my se přidáme,“ uvádí pro Aktuálně.cz za jeden z regionů jeho čelný představitel.  

Z provedeného průzkumu provedenému pod slibem anonymity opravdu jasně vyplynulo, že v ODS převládá názor, že první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka by byl spíše kandidátem pro parlamentnívolbu, zatímco v přímé volbě má větší šance předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. „Proti Mirce Němcové můžu mít desítky výhrad – a jako že mám – ale v přímé volbě má větší šance ona,“ potvrzuje to další ze zástupců regionů.

Němcová je vnímána veřejným míněním vstřícně

Podobný postoj očekával politolog Lukáš Jelínek, protože Němcová je vnímána vstřícně veřejným míněním jako předsedkyně sněmovny, která se zbytečně nepouští do politických půtek a věnuje se spíše reprezentačním povinnostem. „Ale to také může u spousty lidí, kteří by upřednostnili stranického kandidáta, evokovat otázku, proč volit člověka, který je sice spjat s politickou stranou, ale přitom nemá příliš ochotu za ni hovořit, ačkoli je její místopředsedkyní,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz nedávno Jelínek.

Jméno dalšího možného kandidáta – europoslance Evžena Tošenovského – zmínil jen jediný z oslovených. Z převažujícího názoru se vymykaly jen dvě odpovědi. „Pro mě by byl dobrým kandidátem Marek Eben. Lidsky mi úplně nesedí, ale pro reprezentaci země by to byl dobrý typ,“ překvapil jeden ze zástupců krajů. A další si vzpomněl na první dámu: „Asi bych radši Sobotku, ale ještě více by se mi líbila Livia Klausová.“

Mezi předními politiky ODS padají všechna tři jména

ParlamentníListy.cz nedávno zjišťovaly, jakou mají zmiňovaní kandidáti podporu mezi předními politiky ODS. „Já mám asi nejblíže k Miroslavě Němcové. Je to dáno tím, že s ní dlouhá léta spolupracuji ve sněmovně, a tak ji nejlépe osobně i pracovně znám. Určitě je nejvýznačnější ženou v ODS a nejvýjimečnější ženou v české politice,“ uvedl poslanec Boris Šťastný.

Ale bez podpory nezůstali ani její konkurenti. „Podporuji Přemysla Sobotku bez jakýchkoli pochyb,“ dal pro ParlamentníListy.cz jasné stanovisko europoslanec Edvard Kožušník. „Budu podporovat takového kandidáta z řad ODS, který bude mít reálnou šanci volby vyhrát. Z dosud zveřejněných adeptů je to dle mého soudu Evžen Tošenovský,“ kontroval europoslanec Hynek Fajmon.

Jasným favoritem je expremiér Fischer

Předseda ODS a premiér Petr Nečas nedávno uvedl, že by se mu jako kandidát líbil Přemysl Sobotka. Miroslava Němcová však dopadá lépe v průzkumech veřejného mínění. Doposud jedinou parlamentní stranou, která se rozhodla, koho nominuje, je TOP 09. Navrhne svého předsedu, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Věci veřejné chtějí uspořádat internetové hlasování.

Opoziční ČSSD bude nejspíš vybírat mezi Janem Švejnarem a Jiřím Dienstbierem, KSČM svého kandidáta zatím nepředstavila. Do souboje o Hrad se za KDU-ČSL chystá europoslankyně Zuzana Roithová, pro Miloše Zemana bude shánět podpisy jeho Strana práv občanů – Zemanovci. Kandidovat chce i šéfka Suverenity a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková. Vysokým favoritem dle většiny průzkumů je expremiér Jan Fischer.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…