Místo Okamury chce zasednout do Senátu muž, jehož jméno byste možná nečekali...

21.11.2013 11:17

VÍME PRVNÍ Jsou lidé, které v jejich aktivitách nic nezbrzdí. Mezi ně patří zřejmě i Slávek Popelka - člověk, který se dostal do povědomí širší veřejnosti v posledních dvou letech, svými protivládními aktivitami a vedoucí úlohou v Holešovské výzvě. Ačkoli nad ním visí obvinění z ohrožování veřejného činitele, chce usilovat o křeslo v Senátu.

Místo Okamury chce zasednout do Senátu muž, jehož jméno byste možná nečekali...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr Holešovské výzvy Slávek Popelka přemýšlí

Poté, co byl zvolen do Poslanecké sněmovny senátor Tomio Okamura, šéf hnutí Úsvit přímé demokracie, musel dle zákona svůj senátorský mandát opustit. Volby do jeho senátního obvodu (č. 80) ve Zlínském kraji, ze kterých by měl vyjít nový senátor, byly vypsány na termín 10. a 11. ledna příštího roku. Tedy ještě před tím, kdy by měl soud rozhodnout o případné vině či nevině Slávka Popelky.

A ten by přitom byl rád osobou, která by Okamuru v Senátu nahradila. "Chystáme opět na podporu výjezd ozvučených aut, jak už to lidé od nás znají," prozradil ParlamentnímListům.cz. 

Soud má ke konci ledna rozhodnout

Slávek Popelka, exvůdce Holešovské výzvy, byl v souvislosti s blokádou Úřadu vlády v dubnu tohoto roku obviněn z útoku na veřejného činitele. Hrozí mu trest 2 až 6 let vězení. Po listopadovém projednávání případu se dá očekávat verdikt soudu nejdříve v lednu příštího roku. Soudkyně očekává od výslechu dalších svědků, že snad vnesou do celé kauzy více světla.

Před zmiňovaným úřadem tehdy protestující požadovali odstoupení kabinetu Petra Nečase. Podle policie Popelka zablokoval budovu, kde začínala schůze ministrů, a zablokoval i tramvajové koleje, na nichž stál několik minut. Když ho policisté vykázali, odjel, aby se následně vrátil a v autě se uzamkl. Místo odmítal opustit, se strážníky nekomunikoval a nakonec se měl proti jednomu z nich i rozjet.

Protestoval na videích i s bubínkem v ruce... Chtěl být i prezidentem

Popelka se dá považovat za nezmara českých protestů. Hromadnými e-maily informoval tisíce Čechů ve videu, kterým apeloval na národní hrdost a formu probuzení, později se angažoval v Holešovské výzvě a celé řadě protestů či dalších výzev a snah. Oznámil dokonce, že se bude ucházet o post hlavy státu v první přímé volbě prezidenta. Nakonec do skutečného klání ale nevstoupil - údajně kvůli nedostatku financí.

Nutno dodat, že i v minulém režimu byl do jisté míry rebelem, byť na rozdíl od současnosti spíše osamoceným. Ministerstvo obrany nyní zkoumá, zda na něj bude nahlíženo jako na bojovníka proti komunismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…