Místo pravice nabízíme krávoviny, zlobí se zakladatel ODS

22.03.2012 11:32

V ODS stoupá mezi jejími členy odpor ke zvyšování daní. ParlamentníListy.cz informovaly, že kvůli tomu proběhla na pondělní výkonné radě vášnivá diskuse. Proti zvyšování daní a ustupování ODS od pravicových idejí a programu se postavil i jeden ze zakládajících členů ODS Petr Paulczyňski.

Místo pravice nabízíme krávoviny, zlobí se zakladatel ODS
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„Když jsem kdysi vstupoval do ODS, bylo to pro její ideje. Především však to byla idea svobody jednotlivce, svoboda a možnost volby, kterou jednotlivec realizuje své představy, aniž by mu nějaký zbytnělý stát diktoval, co smí či nesmí. Krásná hesla o minimálním státu, svobodě, liberálním prostředí a volném trhu. Podpora podnikání, atd. atd. Myslím, že pomalu ale jistě se tyto ideje drolí. Ústupky koaličnímu bohu pomalu ale jistě přivádějí zatím stále ještě moji ODS na pokraj propasti,“ nebral si servítky ve svém komentáři politicky nekorektní člen ODS Paulczyňski.

Koaliční šíbr Kalousek a zvyšování daní

„Personální boje, ztráta hlavního cíle, zaměněná za osobní cíle některých jednotlivců a leckde i boj frakcí. Místo tvrdé zdi proti podvodům, zadlužování a demagogii jsme se začali věnovat osobním a koaličním válkám jedněch proti druhým a ideje jsme z reálného života přenesli akorát tak na papír.  Nedokázali jsme najít těch pár šibalů,  kteří berou státní službu pouze jenom jako výtah k moci a penězům!  Pověstné heslo o samočistících mechanizmech, zdá se, nemá tu sílu, jak jsme si mysleli,“ píše Paulczyňski.

Tomu se nelíbí, že ODS klíčové ministerstvo financí ponechala „koaličnímu šíbrovi, kterému se v nedělní estrádě OVM klepaly ruce tak, že jeden až měl obavy o jeho zdraví“, čímž narážel na Miroslava Kalouska. Kde jsou ekonomičtí experti ODS? ptá se.  „Zdá se, že těch pár, co jsme měli, jsme dokázali sami vyštvat. Pod heslem snižování propadu rozpočtu navrhujeme krávoviny, které pomalu ale jistě ženou do ulic lidi, protože vládní rozpočtový guru se rozhodl, že namísto škrtů v mandatorních výdajích státu podojí kdekoho, aby díru naplnil příjmy,“ zlobí se zakládající člen strany.

Podle něho by se měla snížit spotřební daň na pohonné hmoty a rázem by se zvětšil její výběr a přestaly by mizet peníze za nákup v zahraničí. To již před časem říkal i europoslanec ODS Hynek Fajmon. Zvedání daní podnikatelské sféře ekonomiku rozhodně nezrychlí, spíš naopak, míní Paulczyňski, který si myslí, že by ODS měla Kalouskovi poslat tyto jasné vzkazy.

ODS může ztratit zbytky voličů

„Co kdybychom mu třeba řekli, že zvyšováním DPH nastoluje úplně každého, takže počty halasících demonstrantů, jejichž nespokojenosti využijí v pozadí se šklebící bolševici všech možných barev, porostou a porostou? Co kdybychom třeba bouchli do stolu a rozhlédli se, kde nám bují aparáty, spousty komisí, subkomisí a všelikých přerozdělovacích spolků. Co kdybychom přestali dráždit tenčící se peněženky lidí tloustnoucími peněženkami vybraných jednotlivců na špičce státní správy?“ burcuje Paulczyňski.

„Moje milá ODS. Myslím, že stojíme v bodu zlomu. Buďto se vrátíme ke kořenům našich idejí, nebo ztratíme ty poslední zbytky našich voličů a s tím i jedinou stranu, která má hájit osobní svobodu a osobní zodpovědnost! A zbytkům voličů a řadových členů nakonec zbudou akorát oči pro pláč. Nebo má naše vedení ještě nějakou kartu v rukávu? Protože jestli ne, jestli budeme s vypoulenýma očima koukat, jak nám ve volbách naskočí krásných 4,9 procenta. Odboráři, mediální opinionmakeři a loutkovodiči Holešovských a jiných výzev totiž na tom makají, až se z nich kouří. Že bychom my makali na tom, abychom toto riziko eliminovali, nevidím,“ zlobí se na vedení strany.

„Zato vidím plno různých Peheů, Kellerů, Dvořákových, Šiklových a dalších, jak pomalu ale jistě nahlodávají naše postavení hegemona pravice. Najde se někdo, kdo bouchne do stolu a udělá to, na co všichni čekáme? Že vrátíme rozkolísané ODS její základy. I kdyby nás to mělo stát dočasně vládní posty. Myslím, že by se našlo dost těch, co by to ocenili. Je čas na ofenzívu.  Jinak si budeme za chvíli nalévat minerálku stejně roztřesenýma rukama jako ten, jemuž jsme přenechali iniciativu,“ uzavřel Paulczyňski.

Předvolební Nečas: Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně

ODS v čele se svým předsedou Petrem Nečasem slibovala, že nebude zvyšovat daně. Ty se ale nyní zvyšují a plánuje se další zvýšení DPH a zavedení progresivního zdanění. To se ale nelíbí některým členům strany. Na pondělní výkonné radě se kolem toho strhla poměrně vášnivá diskuse.
„Vláda nechce zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob,“ píše se například v programovém prohlášení vlády.

„Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně. Ano, my víme, že na sebe klademe vyšší nároky. Bylo by pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my jsme přesvědčeni, že to poslední, co potřebuje česká ekonomika v tomto stádiu obnovujícího se ekonomického růstu, je začít tento růst dusit vyššími daněmi,“ řekl před sněmovními volbami v debatě na ČT volební lídr ODS a současný premiér Petr Nečas. Nyní ale progresivní zdanění podporuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…