Mít tak radar, lituje Vondra. A pozor: Více o Babišovi v sídle CIA

11.03.2019 13:20

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) před pár dny navštívil centrálu americké CIA. Co se tam mohlo dít? Nabízíme tři různé pohledy na setkání Babiše s šéfkou Central Intelligence Agency - Ústřední zpravodajské služby Ginou Haspelovou.

Mít tak radar, lituje Vondra. A pozor: Více o Babišovi v sídle CIA
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CIA, ilustrace

Někdejší velvyslanec ve Spojených státech a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) má za to, že Babiš v pověstné centrále v Langley mohl řešit především kybernetickou bezpečnost. „Co je neobvyklé, že by se tam vypravil ten nejvyšší šéf. Čtu to tak, nebyl jsem u toho, ale na mě to působí dojmem – točí se to totiž kolem kybernetické bezpečnosti – nevylučoval bych, že mu tam chtěli ukázat nějaké důkazy,“ poznamenal Vondra v Interview ČT24. Mohlo jít o důkazy potenciálně nebezpečného softwaru společnosti Huawei.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí

Z úst Alexandra Vondry také zaznělo, že by Američané projevovali větší zájem o Českou republiku, kdyby se v roce 2008 podařilo umístit v České republice radar. Levicová opozice v čele s expremiérem Jiřím Paroubkem však umístění radaru v Česku zhatila, čehož Vondra dodnes lituje. Radarová základna nakonec našla své místo v Rumunsku.

Trochu jiný pohled na Babišovu návštěvu v CIA nabídl americký novinář Erik Best. Babiš se podle něj mohl v Langley cítít jako ryba ve vodě. Vždyť se prý skvěle domluví anglicky a jako bývalý agent komunistické státní bezpečnosti (StB) se pohybuje na podobné myšlenkové vlně jako jiní špioni. Paradoxně by mu mohlo pomoci i to, že je obviněn v kauze Čapí hnízdo. Jak na to Best přišel? Vycházel ze slov autora špionážních románů Johna le Carréa.

Tento spisovatel získal prověrku pro práci v britských zpravodajských službách a osobně byl přesvědčen, že mu k tomu dopomohla i kriminální minulost jeho otce Ronnieho Cornwella, který zamířil za mříže pro zločin padělatelství. „Přitažlivosti někoho s napůl kriminálním původem nemohou tajné služby prakticky odolat. Potřebují vyšinuté lidi,“ konstatoval spisovatel v roce 2013.

Třetí pohled na návštěvu Babiše v CIA  nabídla agentura EXANPRO. Agentura tvrdí, že současná ředitelka CIA Haspelová vedla na počátku tisíciletí „černou základnu“ zpravodajské služby v Thajsku, kde se používaly i velmi ostré výslechové metody čili mučení.

„Výše uvedené informace měly být součástí zpravodajských a publicistických pořadů České televize (ČT) věnovaných návštěvě premiéra Andreje Babiše ve Spojených státech amerických. V jiných záležitostech redaktoři a reportéři veřejnoprávní ČT rozebírají detaily a pozadí jednotlivých aktérů, avšak zde se zbytečně omezili na všeobecné věci a vlastní nic neříkající pocity. Pracovníci České televize tak v rozporu s Kodexem ČT opakovaně pokračují v zamlčování důležitých informací, čímž divákům neposkytují úplný obraz o příslušném dění a jeho účastnících. Veřejnoprávní Česká televize tímto přístupem neplní nestrannou úlohu, ale vybírá informace tak, aby se hodily současnému nastavenému politickému trendu Západu v čele s USA,“ uvedla agentura.

Čeští novináři však podle agentur nepoukazovali na tento problém ředitelky CIA a místo toho Babišovu návštěvu v Langley chválili. Přitom údajně mohli najít řadu temných stránek návštěvy.

„Jednou z několika záporných stránek je, že to vypadá, jako by byl český nejvyšší výkonný politik zverbován* CIA v přímém přenosu. Může se to zdát zveličené, ale verbování* zahraničních politiků je už dlouho běžnou věcí, nehledě na to, zda se jedná o spřátelenou či nepřátelskou zemi. To pouze česká BIS* si podle své výroční zprávy myslí, že české občany a politiky mohou ke spolupráci naverbovat* jen Rusové nebo Číňané. Navíc CIA už některé aktivity ani netají. Agenti z řad politiků jsou ve zpravodajském žargonu označováni jako agenti s vlivem (agents of influence),“ pokračovala agentura.

Novináři by se proto měli např. ptát: Za jakých okolností jsou nejvyšší představitelé zahraničních zemí zváni do ústředí CIA? A proč se uskutečnila návštěva u CIA ještě před setkáním s americkým prezidentem, a nikoli naopak?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…