Mladí kluci nastupují, ohlásil Ludvík v ČT pražskou kandidátku sociální demokracie

12.04.2017 19:24

Hostem Interview ČT24 byl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Kromě zdravotnických témat došlo i na situaci ve straně.

Mladí kluci nastupují, ohlásil Ludvík v ČT pražskou kandidátku sociální demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

„Vláda se zavázala ke kontinuálnímu navyšování. Je to domluveno do roku 2020. Ve zdravotnictví je poměrně důležité plánování. A z tohoto pohledu je to dobré,“ řekl Ludvík úvodem k navýšení plateb za státní pojištěnce.

Očekává se také růst platů ve zdravotnictví a exploze nákladů na drahé léky. „Čelíme teď explozi velmi drahých preparátů, které jsou ale extrémně účinné a na něž budeme potřebovat peníze,“ řekl. Ludvík chce nyní vytvořit materiál pro vládu, v němž by byl stanoven fond sloužící pro všechny nemocnice v zemi.

„Koncepční materiál bude ještě do voleb, pak to bude muset projít parlamentem, takže si myslím, že to bude na příští politickou reprezentaci,“ zmínil k fondu, jenž by měl fungovat z výnosů z tabáku a alkoholu. „Což jsou komodity, které zdravotnictví zatěžují,“ poznamenal. Ve fondu by měly být podle jeho slov jednotky miliard ročně. 

Ludvík se také vyjádřil k platům lékařů a sester. „Tady se mluví o tom, jak je personál špatně placen. Když jsme si v Motole dělali průzkumy, co motivuje zaměstnance, tak platy lékařů byly až na pátém místě,“ řekl. 

A řeč přišla i na fakultní nemocnice. „Univerzity dnes v nemocnicích nemají žádnou váhu a my se nyní snažíme dostat ty univerzity do nemocnic víc,“ poznamenal k případným změnám v této oblasti Ludvík. Rozhodně nevnímá, že by chystané změny vedly k privatizaci nemocnic, jak uvádí předseda České lékařské komory Milan Kubek. „Pan Kubek se mýlí,“ řekl Ludvík.

Došlo i na krajskou organizaci Jihočeské nemocnice, kdy předseda představenstva Martin Bláha ročně pobíral 7,2 milionu korun. I z důvodu této kauzy odstoupil ze své funkce jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). „Ty odměny jsou skutečně přefouknuté. Musím se přiznat, že mě to překvapilo,“ sdělil k celé kauze Ludvík. Domnívá se však, že ČSSD by v jižních Čechách měla dále usilovat o post hejtmana. „Jako vítěz voleb určitě. Dávat knížecí rady z Prahy ale nebudu,“ dodal.

Závěrem se Ludvík vyjádřil ke svému odchodu z čela kandidátky ČSSD v Praze, kdy nebyl spokojen s podobou schvalované kandidátky. „Prostě kandidátka byla mnou postavena nějak, druhá strana ji postavila jinak. Dobře, samozřejmě, prohrál jsem, ale nechci nést odpovědnost za kandidátku, kterou jsem nesestavil,“ řekl. Podle něj jde o střet, při němž jde o nástup mladých kluků, zmínil Ludvík především šestatřicetiletého Petra Dolínka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…