Mladí sociální demokraté vyrazili do útoku proti Andreji Babišovi

05.03.2018 15:52

Mladí sociální demokraté dnes podali podnět Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ohledně premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Organizace o tom informovala v tiskové zprávě. Úřad by podle ní měl prošetřit, zda nebyl spáchán přestupek či trestný čin vypracováním údajného seznamu členů ČSSD, kteří působí na ministerstvech a státních úřadech, píše ČTK.

Mladí sociální demokraté vyrazili do útoku proti Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

O seznamu informoval minulé pondělí týdeník Respekt, Babiš ho má podle listu k dispozici jako trumf pro vyjednávání se sociálními demokraty o vládě.

Respekt minulý týden napsal, že Babiš o seznamu řekl během jednání zástupcům Starostů a nezávislých (STAN). Na ministerstvech a státních úřadech má podle něj být 364 zástupců ČSSD. „Počítá (Babiš) s tím, že ČSSD nebude chtít o své lidi ve státních úřadech přijít,“ citoval Respekt šéfa poslaneckého klubu STAN Jana Farského.

Mladí sociální demokraté kvůli tomu poslali stížnost na ÚOOÚ, protože vypracování seznamu podle nich mohlo porušit zákon o ochraně osobních údajů. Prověřit by měl úřad i to, zda nejde o trestný čin. „Shromažďování a zpracovávání informací o politických postojích konkrétně určených osob představuje podle našeho názoru neoprávněné a protiprávní nakládání s citlivými údaji, které se úzce dotýká i našich členů a členek,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček.

Mládežnická organizace, která úzce spolupracuje s ČSSD, označila vědomé opatřování citlivých údajů za flagrantní porušení lidských práv a svobod. „Z článku v týdeníku Respekt není zřejmé, kdo pro Andreje Babiše daný seznam zpracoval, zda to byly stranické orgány hnutí ANO, státní orgány nebo třeba soukromá detektivní kancelář. V každém případě je toto fízlování v demokratickém právním státě absolutně nepřijatelné,“ uvedl Hlaváček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…