Mladí sociální demokraté zvažují vyvolání debaty o Bohumínském usnesení

08.01.2015 20:15

Mladí sociální demokraté (MSD) považují takzvané bohumínské usnesení, které ČSSD zakazuje politickou spolupráci například s komunisty, za zastaralé. Strana by o něm měla znovu začít debatu. Dnes to řekla jejich předsedkyně Lucie Válová. I když je bohumínské usnesení stále v platnosti, mají sociální demokraté koalice s komunisty například v krajích a obcích.

Mladí sociální demokraté zvažují vyvolání debaty o Bohumínském usnesení
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Sociální demokraté rozdávali ženám růže

"Nám přijde zastaralé, my ho tak vnímáme," řekla Válová, podle níž řada mladých sociálních demokratů usnesení ani pořádně nezná. "My máme pocit, že se o těch věcech musí mluvit nově," míní. Cítíme potřebu se o tom pobavit, protože mladí lidé nerozumí tomu 'bohumínu', nevědí, co se stalo," dodala s tím, že jí trošku vadí, že se "bohumín" tak často omílá. 

Bohumínské usnesení přijali sociální demokraté na svém sjezdu v roce 1995. "Sjezd schvaluje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL," stojí v usnesení. 

S komunisty ale sociální demokraté běžně spolupracují. Porušování usnesení připouští i Válová. "Výklad zákazu spolupráce s KSČM pouze na vládní úrovni z 'bohumína' vůbec nevyplývá," napsala dnes na webu ČSSD. Někteří vedoucí činitelé strany přitom tvrdí, že se bohumínské usnesení vztahuje jen na vládní úroveň. 

I když se v ČSSD opakovaně uskutečnily pokusy Bohumínské usnesení zrušit, nikdy se pro to nenašlo dost hlasů. Válová je ale toho názoru, že si mladá generace může dovolit přistupovat k usnesení nově. "Součástí tohoto přístupu je považování 'bohumína' ze strany MSD za anachronismus, za překonaný pokus snahy ČSSD získat hegemonní postavení na levici v České republice," píše. Dodává ale, že MSD zatím neví, jestli zrušení usnesení přímo navrhne na březnovém sjezdu strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…