Mlčel jsem. Ale už nemohu, začíná mrazivý komentář o Johnu McCainovi

27.08.2018 14:08

Slovenský mediální analytik Eduard Chmelár usoudil, že bude dobré sepsat pár řádek o americkém senátorovi Johnu McCainovi, který v neděli zemřel. Veterán z Vietnamu a prezidentský kandidát, jehož ctil i jeho sok Barack Obama, se dožil jednaosmdesáti let. Chmelár však senátora, který opakovaně jasně vítězil ve státě Arizona, vykreslil ve značně temnějších barvách než Obama.

Mlčel jsem. Ale už nemohu, začíná mrazivý komentář o Johnu McCainovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Eduard Chmelár, historik, politolog, analytik médií

Hned na úvod na své webové stránce zdůraznil, že nemůže oslavovat tohoto člověka. Nepovažuje ho prý za hrdinu, jako řada lidí, kteří McCaina osobně znali, ale za vojenského štváče, který Američany podnítil k těm nejhorším válečným zločinům.

Zpochybnil tvrzení, že byl McCain jako zajatec vietnamských komunistů mučen. Budoucí dlouholetý senátor působil v řadách letectva námořnictva Spojených států a za vietnamské války byl sestřelen nad nepřátelským územím. Déle než pět let byl vězněn. Vietnamci však vždy odmítali, že by ho mučili. Podle Chmelára mučení zpochybňovali i někteří zajatci.

Za války ve Vietnamu se podle Chmelára Američané chovali stejně barbarsky jako o třicet let dříve nacisté v Evropě a McCain se jako válečný pilot na těchto  zvěrstvech podílel. „McCain nikdy tyto zločiny neodsoudil. Právě naopak. V době tzv. vánočního bombardování, shodili Američané na Hanoj víc bomb než při bombardování Drážďan za druhé světové války, americká média psala o metodách doby kamenné a amerického prezidenta Nixona označila za nepříčetného tyrana. Jen jeden muž ho pochválil – Johm McCain,“ napsal Chmelár.

Podle jeho názoru spáchali Američané ve Vietnamu zločiny genocidy a McCain to ještě podporoval. Právě proto na něj analytik odmítá vzpomínat v dobrém. Zvlášť, když údajně podporoval ádění Palestinců v pásmu Gazy a další světová zvěrstva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…