Mluvila za klimatickou mládež. Teď promluvila o komunismu. „Blbá jak necky,“ zní ze sítí

25.07.2023 18:15 | Monitoring

Internetem se šíří příspěvek jedné z uživatelek Twitteru, která se smála, že některým lidem vadí, že by se osmdesátá léta v Československu nemusela definovat jako totalita. Byl jí připomenut politický vězeň Pavel Wonka, který ve vězení zemřel ve věku 35 let na vyčerpání organismu. O něm uživatelka neslyšela, zeptala se, co na osmdesátky říká on. Na svém účtu sdílí i příspěvky Poslední generace.

Mluvila za klimatickou mládež. Teď promluvila o komunismu. „Blbá jak necky,“ zní ze sítí
Foto: Přemysl Fialka
Popisek: Disident Pavel Wonka

„Proč jsou teďka všichni chlapi před padesát pro změnu posraní, že politologové nedefinují osmdesátky v Československu jako totalitu? Už aj i tohle je problém pro vaše ego, nebo co? Dyť je to jenom definice, nikdo nepopírá vaše prožitky a pocity…,“ rozepsala se na Twitteru Veronika Holcnerová.

V odpovědi na tento příspěvek jí byla připomenuta existence politického vězně komunistického režimu Pavla Wonky, který zemřel ve vězení roku 1988. „A jak politologové definujou systém, ve kterém jste za názory mohla být umučena ve vězení? Pavel Wonka – 1988.“

Veronika Holcnerová však s největší pravděpodobností nepochopila referenci, a stala se tak terčem posměchu na sociálních sítích, když se zeptala, jestli „Wonka mluví o tom, že tohle se dělo v osmdesátkách“.

 

 

Pavel Wonka se v sedmdesátých letech třikrát pokusil o přijetí na právnickou fakultu, vždy byl ale odmítnut. Práva proto studoval pouze laicky, a stal se tak „právníkem chudých“. Kromě toho také otevřeně kritizoval porušování zákonů státními orgány, za což byl postihován on i členového jeho rodiny.

Poprvé byl zatčen roku 1982, propuštěn byl po pěti měsících, protože nebyly dány zákonné důvody vazby. O dva roky později byl znovu zatčen, tentokrát na základě nepřímých a zfalšovaných důkazů za „rozkrádání socialistického majetku“ k odnětí svobody na 14 měsíců.

Po svém propuštění kritizoval komunistický režim ještě více, a dokonce se pokusil kandidovat jako nezávislý kandidát do Federálního shromáždění, ve volebním programu kritizoval současný stav společnosti. Ústřední volební komisí byl zaregistrován jako kandidát, krátce po volbách byl však společně s bratrem Jiřím zatčen a obviněn z šíření protistátní tiskoviny. Tu měl představovat jeho volební program. Odsouzen byl k 21 měsícům odnětí svobody, jeho bratr na 12 měsíců.

Pavel byl vězněn v nápravně-výchovném ústavu (NVÚ) v Minkovicích, kde byl surově bit a týrán, byla mu odpírána i patřičná lékařská ošetření, když měl podezření na otřes mozku. Kvůli zhoršujícímu se stavu byl převezen do vězeňské nemocnice v Praze Na Pankráci, později byl ze zdravotních důvodů propuštěn z vězení.

Naposledy byl zatčen v roce 1988 a následně uvězněn kvůli maření výkonu veřejného rozhodnutí, čehož se dopouštěl odmítáním ochranného dohledu. K soudu byl dopraven na kolečkovém křesle a v cele č. 138 v Hradci Králové zemřel ve věku 35 let na vyčerpání organismu.

Veronika Holcnerová patří ke generaci klimatické mládeže, která v posledních letech několik pátků místo ve škole trávila stávkami za klima. Na Twiiteru se představuje slovy: „Brno, trochu Praha, klima, společnost a dobrý kafe“.

Stala se dokonce tiskovou mluvčí české odnože Rebelie proti vyhynutí, která v roce 2019 jako první přišla s blokádami silnic a vedle mírnějších protestů Fridays for Future si říkali „Gretina rozzuřená sestra“.

„Nejefektivnějším nástrojem k dosáhnutí radikálních změn je přímá akce, potřebujeme získat pozornost,“ vysvětlovala, když si ji v rpce 2019 Emma Smetana pozvala do DVTV. Tvrdila tehdy, že uhlíkové neutrality je třeba dosáhnout do roku 2025.

I nyní na Twitteru často sdílí příspěvky účtu Poslední generace. Nejnovější z nich informuje o Gretě Thunbergové a její nedávné pokutě za neuposlechnutí policie. Sama Thunbergová se nechala slyšet, že je nevinná a jednala z nutnosti. Veronika Holcnerová k tweetu připsala: „Má pravdu, holka…“ společně s hashtagem „BudJakoGreta“.

 

 

Několikrát se zastávala i klima aktivistů z Poslední generace z Německa. Sdílela i video, na němž se v Německu někteří z aktivistů posadili na silnici ve snaze zablokovat cestu řidiči kamionu. Tomu však došla trpělivost, nasedl do kamionu a do sedících aktivistů vozem najel. To označila Veronika Holcnerová za neakceptovatelné, ať už je forma protestu jakákoliv. „Je úplně jedno, jestli souhlasíme, nebo nesouhlasíme s formou protestu. Jednání toho řidiče je naprosto neakceptovatelný. Jak to, že jemu a spoustě dalších přijde v pořádku? Protože média a politici rádi označují aktivisty za teroristy,“ napsala svůj názor.

 

Nezaměřuje se ale pouze na ekologická témata. Poslanci Patriku Nacherovi třeba nedávno vysvětlila, že konzervativci mají limitované chápání reality a není v pořádku, když se přirovnávají ke gayům a dělají ze sebe mučedníky, protože oni ve skutečnosti gayům škodí.

 

 

V posledních dnech se těší na film Barbie, protože je to „114 minut propagace LGBTQ+ a očerňování tradiční heterosexuality,“ jak sdílela. Vedle obrázku, na kterém v barbínově růžové trolí republikány Barack Obama a Joe Biden.

 

 

Mnohým přišlo ve stylu blonďaté panenky i její vyjádření o Pavlu Wonkovi. Jiní psali, že je to zcela mimořádný případ, kdy lidská hloupost fyzicky bolí.

Padaly i legendární šovinistické hlášky MUDr. Štrosmajera.

"Proč je slečna Veronika blbá jak necky? Asi globální oteplení, nebo tak," shrnul vše známý pravicový uživatel sítí Honza Paluska.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No, a takoví tupouni vám, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 25.07.2023 19:59:56
ještě v klidu poradí, byt i ty necky jsou proti ní gěnius. Ta by měla do školy chodit i přes víkendy, snad by to pomohlo. Kolik asi dá práce taková prostinká stvoření zblbnout jakoukoliv ideologií??

|  10 |  1

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…