Mobilizační cvičení: „Já tohle také nepamatuji.“ Další svědectví

12.04.2023 8:17 | Ze sítí

Mobilizační cvičení odvodního řízení. Cvičení lékařů v odvádění branců, které má proběhnout ve všech krajích, budí rozruch. Zatímco armáda tvrdí, že je to pravidelná rutina tak, jako nácvik střeleb, lékaři si nevzpomínají, že by se za posledních dvacet let kdy provádělo. V nočních hodinách pak Armáda ČR vydala prohlášení, kde kritiky obviňuje z vědomého lhaní a občanům vzkazuje, ať se nenechají manipulovat. Exhejtman Michal Hašek dal najevo, že armáda má na danou věc právo, ale dodal: Já tohle také nepamatuji.

Mobilizační cvičení: „Já tohle také nepamatuji.“ Další svědectví
Foto: Hana Brožková
Popisek: Karel Řehka při povyšování na generálmajora

Lékaři z celé republiky si mají nacvičovat odvodní řízení do armády. Na květen již armáda tento nácvik odvádění branců ohlásila v Ústeckém kraji. Zde jsou mnozí lékaři z nového úkolu velmi překvapeni.

„Dovolujeme si vás informovat o skutečnosti, že na den 18. 5. 2023 je plánováno provedení mobilizačního cvičení k ověření připravenosti a o proveditelnosti odvodního řízení, kde se rozhoduje o schopnosti občana vykonávat vojenskou činnou službu,“ přišlo jim elektronickou poštou s tím, že cvičení bude provádět Krajské vojenské velitelství Ústí nad Labem.

Veřejnost se o tom dozvěděla z facebookového profilu předsedy PRO Jindřicha Rajchla, kterému jej předala jedna z lékařek s poznámkou, že „teď už se na semaforu rozsvítila oranžová“.

Později předseda strany PRO popsal, jakým způsobem se dokument snažili fanoušci vládní koalice během úterka znevěrohodnit (nejprve tvrdili, že dokument je padělaný a že e-mail nemá razítko, pak zase, že je takové cvičení úplně běžná a pravidelná záležitost), než jim do toho odpoledne hodila vidle Česká lékařská komora, která oficiálně vyjádřila překvapení.

Zástupce armády, velitel teritoriálních sil Jaroslav Hrabec, v článku zveřejněném na webu Seznam Zprávy tvrdil, že taková cvičení se na krajské úrovni konají pravidelně každý rok.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ale uvedl: „Slyším o tom poprvé, nikdy jsem o ničem takovém neslyšel. Ani v tomto případě – nevím, že by se na Českou lékařskou komoru v takové věci někdo obracel.“ Totéž potvrdil bývalý místopředseda komory Lubor Kinšt. I další lékaři uvedli, že s takovovým cvičením se dvacet let nesetkali. A sekretářka okresního sdružení České lékařské komory pro Seznam Zprávy sdělila, že takovou zprávu rozhodně nedostávají pravidelně.

Své k tomu řekl i Michal Hašek, v letech 2008–2016 hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR. Za celých osm let své funkce nepamatuje, že by takové cvičení v jeho kraji probíhalo.

„Armáda ČR na to má jistě právo, jen komunikace by měla být zvláště v této citlivé době připravena předem a kvalitně,“ poznamenal k tomu bývalý hejtman.

Na kritiku v noci zareagovala na svém oficiálním facebooku Armáda ČR: „Pokud někdo říká, že naše dlouhodobě plánované Odvodní řízení 2023 je něco jiného než cvičení, tak vědomě lže. Provádíme ho každý rok, chceme být připraveni.“

I „posilování armády“ je prý třeba nacvičovat, stejně jako třeba střelby. „Nenechte se prosím manipulovat,“ uzavírá armáda.

Pod jejím profilem se obratem objevil příspěvek „občana“ z Ústí nad Labem, který prý má „kamarády v nemocnici“. „Nenechte se manipulovat překrucováním reality. Pan Rajchl vědomě kecá a hraje jen na emoce strachu,“ vyzval občany. Armáda mu poděkovala za jeho „svědectví“.

„Kdo je připraven, není překvapen. A kdo šíří po sociálních sítích dezinformace a strach, ten si zaslouží pozornost Policie ČR,“ souhlasil jeden z uživatelů twitteru.

 

 

Další se posmívali, že mobilizační cvičení není žádná mobilizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za fialový ksindl fakt NE, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDagobert , 12.04.2023 12:01:40
Nedovedu si představit, že bych se nechal zmobilizovat a pak šel bojovat za ten hanebný ksindl, který u nás toho času vládne. Za Fialu, Rakušana, Pekarovou, Černochovou. To je jako z jiného vesmíru.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …