Moc, to jsi ty! hlásí Dan Landa. Probíhá demonstrace proti covidovému „teroru“

10.01.2021 13:53

Významně zaplněné Staroměstské náměstí v Praze je v neděli odpoledne dějištěm další z demonstrací proti uzavřené ekonomice a dalším vládním opatřením proti koronaviru. Zpěvák Daniel Landa, který akci podporuje a účastní se jí, vyjádřil radost ještě před jejím začátkem.

Moc, to jsi ty! hlásí Dan Landa. Probíhá demonstrace proti covidovému „teroru“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí

V Praze dnes, v neděli odpoledne, probíhá další z demonstrací proti vládním opatřením k boji s pandemií. Tentokrát ji spolupořádá organizace Chcípl PES.

„Na této demonstraci vyhlásíme otevření České republiky. Nebudeme respektovat vládní opatření, která nefungují, ale naopak zapříčinila daleko vražednější pandemii chudoby, nezaměstnanosti, krachujících firem a nevzdělanosti,“ avizovali již dopředu organizátoři.

Iniciativu i její demonstraci podporuje i zpěvák Daniel Landa, který v minulých dnech vystoupil k tématu na slyšení v Poslanecké sněmovně.

Landa také společně s dalšími umělci složil píseň Blanický manifest, která se vyjadřuje k situaci všech, kteří byli vládními opatřeními postiženi. „Moc, to jsi ty. Moc, to je tvůj hlas,“ nabádají občany.

Akce na Staroměstském náměstí začala ve 14 hodin a již před začátkem bylo náměstí z velké části zaplněno. Kromě hesel jako „Stop koronateroru“ byly vidět například i prapory Strany soukromníků ČR, která se rovněž na protestech podílí.

Připravena je ale také policie a bezpečnostní složky, které nechtějí připustit opakování podzimní demonstrace, jež se zvrhla ve střety příslušníků s účastníky z řad fotbalových hooligans.

Na pódiu mají vystoupit zástupci všech postižených skupin. A to jak hospodští, kterým zavřeli hospody, ale také zástupci lékařů.

Pánovi zrušili amputaci. Už šestkrát

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

David Biksadský, zakladatel iniciativy Chcípl pes, zahájil šňůru řečníků za umělecký provoz. „Nebojte se mít otevříno,“ vyzval. Za hnutím podle něj nestojí žádná lobby; stojí na snaze občanů, kterým stát znemožňuje podnikat.

Už podle něj přicházejí k iniciativě příběhy lidí, kteří v bezvýchodné situaci páchají sebevraždy. Nemluvě o těch, kterým majetek končí v exekuci a stěhují se do garsonek. „Nejde o to, kdo stojí na levici, na pravici, nebo uprostřed. Je to naše republika,“ vyzýval.

Nejvíc ho dojal příběh z pražského papírnictví. Provozují jej dva manželé, z nichž pán je diabetik a mají mu amputovat nohu. Amputaci mu ale už šestkrát zrušili. „Já si nedovedu představit, jaký to je, připravovat se šestkrát na to, jak vám uříznou nohu,“ vyprávěl.

Horší než za komárů!!!

První kulturní vložkou byla nová verze písně „Ten dělá to a ten zas tohle“, která ono „dělání“ přesunula do minulého času, protože „Ten dělal to a ten zas tohle, všem život vykouřila jedna zlá nemoc“.

Pak za zvuků výše zmíněné písně nastoupil na pódium Daniel Landa. „Jsme mírové shromáždění. Jsme shromáždění síly, ale ne násilí,“ pravil.

Landa představil na pódiu profesora Jiřího Berana, světově uznávaného epidemiologa, jehož názory ministerstvo řadí mezi dezinformace. Ten oslovil demonstranty přes obrazovku. Opatření se podle něj mají dělat cíleně, aby byly chráněny ohrožené skupiny, nikoliv plošně.

Jenže opatření, která dělá ministerstvo, jsou jen plošná. Z těch cílených není vláda schopna ani poradit ohroženým, co mají dělat, aby se nákaze vyhnuli.

„Za svou profesní kariéru jsem zažil stovky epidemií a jsem připraven pomoci vládním odborníkům i nyní,“ řekl profesor Beran.

V dalším bloku řečnili zástupci zavřených restaurantů.

Jiří Janeček, bývalý poslanec a provozovatel pivovaru Malý Janek v Jincích, slíbil, že on nikdy nezavře. Všichni podle něj vědí, že protiepidemická opatření vlády nefungují, nikdy fungovat nebudou, ale naopak škodí. „Jen nás nesmějí řídit nemehla,“ šťouchl si do premiéra Babiše.

Heslem demonstrace je „Otevřít Českou republiku“. Právě toto „otevření“ je nezbytné, aby lidé začali žít své životy a aby chráněni byli ti, kteří to skutečně potřebují.

Před rokem by dalšího z řečníků v životě nenapadlo, že podnikání bude považováno za protistátní činnost a na divadlo se bude chodit jenom na tiskové konference vlády. „Budeme se bát našich sousedů a našich známých? Budeme se bát policie?“ řečnil.

„Horší jak za komárů,“ ozvalo se z davu.

Mezi demonstranty na náměstí je i poslanec a předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus.

„Pojďme společně znovu otevřít hospody. Protože ta vládní opatření – pivo ve stoje, pak v sedě, pak do osmi, pak do desíti, to je nesmysl,“ skončila sekce Pojďme otevřít Česko.

Komik Michal Suchánek: Prý to musíme nějak přežít. Ale já už nechci přežívat

Po hospodských vystoupili sportovci, kterým je znemožňována fyzická aktivita. Sportovci zdůrazňovali, že nemožnost pohybu je pro lidské zdraví naprosto devastující. „Sport je zdraví národa,“ zaznělo. Národ žije, jen když se hýbe a když jsou lidé spolu. Sportovní kluby jsou přitom zavřené už od jara.

Za uměleckou frontu promluvil mezi jinými komik Michal Suchánek. Ten prý nechce dělat vtipy, protože ministři je dnes dělají mnohem lepší. „Já jsem přišel proto, aby slyšeli, že to fakt není sranda,“ řekl publiku.

Často podle něj slyšíme, jak se vláda snaží a lidi jí to kazí, že nedodržují opatření. „Ono je strašně těžký to dodržovat, když jste existenčně na konci,“ pokračoval. Ministři to podle něj nevědí, protože tuhle zkušenost nemají. A snaží se pomáhat, i když pořád blbě.

„Pořád se říká: musíme to nějak přežít. Ale já už to nechci přežít, já chci zase žít,“ skončil svůj smutný projev.

Vláda nebojuje s koronavirem, ale s lidmi

Oživení v davu přinesla jedna z demonstrantek, která se v poletujícím sněhu uprostřed davu svlékla.

Pak vystoupil zástupce Svobodných a zastupitel v Berouně Luboš Zálom. „V životě státu se občas stane, že se do jeho čela dostanou lidé nepřátelští ke svobodě. Koronavirus jim dal vhodnou záminku a oni si to užívají,“ vyburcoval náměstí k pískotu.

„Každý zákon musíme posuzovat optikou vyššího principu, a tím je naše svoboda,“ pokračoval zástupce Svobodných. V určitých dobách je podle něj občanská neposlušnost tou největší ctností. A to nastalo právě nyní.

Proto vznikl finanční fond na podporu těch, na kterých si bude moc chladit žáhu. „Fond popotahovaných“ slouží na pomoc těm, kteří už nevidí jinou možnost než se vládě postavit.

„Tato vláda nebojuje s koronavirem. Bojuje s námi, svobodnými občany, protože si myslí, že jsme snazší cíl,“ skončil s tím, že lidé by měli ukázat, že snadnějším cílem nejsou.

Předseda podnikatelských odborů Radomil Bábek zakončil blok tvrzením, že vláda omezuje svobodu, a ještě tvrdí, že je to pro naše dobro. Pro naše dobro to není, a důkazem je, že vláda svá opatření ani nedovede vysvětlit.

„Vláda nemůže tvrdit, že je to pro naše dobro, když polovina společnosti je proti,“ myslí si. Připomněl, že řada lidí krizi nepociťuje, například úředníkům se nezpozdí jediná výplata. Průmyslové podniky jedou na plné pecky, a ještě si stěžují, že mají málo zaměstnanců.

A pak je tu druhá polovina: lidé, které vláda likviduje. Takže když to shrnu: Vláda rozděluje společnost.“

Proto se Bábek rozloučil výzvou k demisi vlády.

„Vidíte tu jednotu? Andreji, proč tady nejste s náma,“ rýpl si moderátor po dalším bloku. I podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka, který řečnil poté, je demonstrace ohromující širokým spektrem vystupujících.

Klaus na pódiu: Dost bylo zákazů

A po jeho výstupu se jako největší překvapení objevil na pódiu bývalý prezident České republiky Václav Klaus.

„Přišel jsem hlavně proto, abych vyjádřil bezvýhradnou podporu,“ pozdravil. „Chceme sdělit naší vládě jasně a jednoznačně, že už toho bylo dost. Bylo dost všech zákazů a příkazů, které zásadním způsobem poškozují naše životy,“ pokračoval.

Jako politik vždy preferoval akce politické. Ale protože ty nepřicházejí, musejí přijít ke slovu občanské akce, a proto přišel na demonstraci.

„Věřím, že někdo poslouchá, co tady teď říkáme,“ pokračoval Klaus.

Toho Ministerstvo zdravotnictví označilo za jednoho ze dvou hlavních dezinformátorů. „Nejsem žádný dezinformátor. Pouze se snažím dívat s otevřenýma očima kolem sebe. A to, co vidím, je v totálním nesouhlasu s tím, jak to vidí vláda a její takzvaní experti,“ pokračoval Klaus. Uznal, že stejně postupují i jiné vlády kolem nás.

„Ty zákazy nejsou úspěšné. Koronavirus si dělá, co chce, bez ohledu na to, jak hlasitě ten pes ministra Blatného štěká. V tom ty vládní zásahy účinné nejsou. Ale mají zničující dopad na naši ekonomiku, na naše finance a i na duši našeho národa,“ pokračoval Klaus.

Vláda podle něj postrádá osobnosti, které by se tomu dokázaly postavit. A tragické je, že nejsou ani v oficiální opozici. „Takoví lidé jsou tady, na Staroměstském náměstí,“ dodal Klaus.

Vždy se izolovali nemocní. „Nyní poprvé v historii jsou izolováni zdraví,“ kroutil hlavou prezident.

„Teď nám slibují, že všechno vyřeší nějaká zásadní vakcína. Myslím, že je třeba říci, že žádná zázračná vakcína neexistuje,“ pokračoval.

Kdo se chce nechat očkovat, může se nechat. Ale očkování nesmí být povinné. Václav Klaus, ač je v rizikovém věku, se očkovat nenechá.

„Je naprosto jasné, že je třeba zahájit dialog mezi vládou a veřejností. Musí skončit jednostranný diktát,“ rozloučil se druhý český prezident.

Akce pak skončila hymnou zazpívanou Danielem Landou.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…