Mocný ODSák se prý chytl s Nečasem. Teď může premiéra pohřbít

22.10.2012 11:21

Magazín Týden přináší profil mocného plzeňského ódéesáka Romana Jurečka, který za čtrnáct dní na stranickém sjezdu možná zatřese kariérou premiéra Petra Nečase. Zatím se sice na stranu stranických rebelů jednoznačně nepřidal, ale je známo, že se s premiérem Nečasem dlouhodobě v lásce příliš nemá.

Mocný ODSák se prý chytl s Nečasem. Teď může premiéra pohřbít
Foto: tan
Popisek: Místopředseda regionálního sdružení a člen výkonné rady ODS Roman Jurečko

„Roman Jurečko, který kdysi do podnikání vtrhl jako provozovatel bistra a veřejných toalet na plzeňském náměstí, má v každém případě značný vliv. Tak velký, že by to mohl být právě on, kdo na listopadovém kongresu politicky pohřbí Petra Nečase," píše magazín Týden.

Pár dní po odvolání Jurečkova plzeňského „koně“ Jiřího Pospíšila z Ministerstva spravedlnosti prý na Výkonné radě ODS jinak flegmatický premiér Petr Nečas ztratil nervy. Velmi ostře tehdy vyjel právě na Jurečka, kterému vadilo, že je neustále označován za kmotra a šedou eminenci. „Premiér mu ale okamžitě vmetl do tváře, že často strká nos, kam nemá. Třeba když za Pospíšila rozhoduje, zda se má Pavel Zeman stát nejvyšším státním zástupcem,“ píše týdeník.

Jurečko na hádku reagoval: „Jsem rád, že jsme si vyříkali některé věci a že jsme si je vyříkali na stranické půdě, kam to patří. Teď o tom, co zaznělo, přemýšlím,“ řekl tehdy pro Týden. Na kongresu ODS se prý ukáže, k čemu při svém rozjímání dospěl.

Jurečkovi velmi vadí, když je označován za kmotra. Oproti jiným, například Ivo Rittigovi, se prý liší tím, že je politikem a nevyhýbá se odpovědnosti ve volených funkcích. Působí jako místopředseda plzeňského regionu a člen Výkonné rady ODS.

Kromě toho se vyznačuje mimořádnou politickou vytrvalostí, která mu umožnila přežít nevídané skandály. V roce 2002 byl policií přistižen za volantem, ačkoliv měl kvůli předchozí alkoholové jízdě zabavený řidičák. Navíc se při té příležitosti zjistilo, že oplétačky se zákonem měl už v devadesátých letech, kdy napadl policistu. On sám namítl, že onen policista tehdy sám porušoval zákon, a odmítl se vzdát tehdejší funkce plzeňského zastupitele. A to jej k tomu vyzýval i tehdejší předseda strany Topolánek.

Tajemství Jurečkova úspěchu podle jeho vlastních slov spočívá například v inspiraci jeho životním vzorem, francouzskou seriálovou postavou Angeliky: „Vzal jsem si z ní mnohé. Třeba to, že je dobré mít na něco monopol. A také že není dobré své bohatství komukoli ukazovat, protože i z vašeho kámoše se může stát nepřítel,“ popsal loni časopisu Ekonom.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cíllí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cíllí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…