Mogheriniová: Operace EU proti pašerákům by mohla začít v týdnech

18.05.2015 13:09

Silová operace Evropské unie proti pašerákům lidí ve Středozemním moři by mohla začít v příštích týdnech. Novinářům to dnes řekla šéfka Evropské diplomacie Federica Mogheriniová při příchodu na společné jednání ministrů obrany a zahraničí evropské osmadvacítky. Právě ti by dnes mohli dát plánu zelenou.

Mogheriniová: Operace EU proti pašerákům by mohla začít v týdnech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Návrh na tvrdý postup vůči plavidlům, která pašeráci používají k převážení tisíců lidí přes Středozemní moře na území evropských zemí, je součástí evropské reakce na sílící migrační vlnu. Dnešní rozhodnutí zástupců členských zemí spustí konkrétní plánování operace; k jejímu startu bude potřeba další politické rozhodnutí. Evropští činitelé dříve naznačovali, že konečné souhlas by mohl dát summit EU chystaný na konec června. 
   
Podle českého ministra zahraničí Praha dnes "první ano" podpoří. Česko souhlasí s evropskou operací, která by situaci na moři monitorovala a případně zachraňovala lidské životy mimo teritoriální vody Libye. "Další kroky budou vázány na příslušné mezinárodněprávní pokrytí, třeba formou rezoluce OSN," podotkl Lubomír Zaorálek. 
   
Mogheriniová a členské země se zároveň snaží získat souhlas Rady bezpečnosti OSN s operací. Podle šéfky diplomacie EU by dnešní rozhodnutí příslušných evropských ministrů mohlo tuto snahu podpořit. 
   
Rozhodnutí podniknout námořní operaci EU dnes uvítal také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který byl na jednání pozván. "Neexistuje žádost o nějaký konkrétní příspěvek aliance," poznamenal při příchodu. Upozornil, že jednou částí problému může být případná snaha teroristů inflitrovat se na evropské území právě v rámci stávající migrační vlny. 
   
Podle diplomatů má nyní plán evropské námořní operace celkem tři fáze. První je hlídkování v mezinárodních vodách, které souhlas OSN nepotřebuje. Další jsou zásahy vůči lodím v mezinárodních vodách a třetí operace v teritoriálních vodách určité země, za daných okolností nejspíše Libye. V takovém případě je potřeba souhlas Rady bezpečnosti či samotného dotčeného státu. 
   
Mogheriniová dnes uvedla, že EU se stále snaží o spolupráci s libyjskými úřady. To je však složité v situaci faktického bezvládí a občanské války v zemi, kde se OSN snaží o zprostředkování a udržení křehkého dialogu. Některé země EU však zřejmě i v případě libyjského souhlasu zatím před podobnými operacemi žádají souhlas OSN. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…