Monitorování pohybu Andreje Babiše ml. na Krymu ruskými zpravodajskými službami a vydíratelnost premiéra. Generál Pavel varuje

20.11.2018 20:08

Český generál a donedávna i šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel promluvil o cestách Andreje Babiše mladšího na Ukrajinu a na Krym. „Musely zcela určitě vyvolat zájem ruských zpravodajců,“ říká s velkým přesvědčením v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz. Zároveň také upozorňuje, že zde existuje potenciál pro vydírání premiéra Andreje Babiše.

Monitorování pohybu Andreje Babiše ml. na Krymu ruskými zpravodajskými službami a vydíratelnost premiéra. Generál Pavel varuje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Okolnosti spojené s údajným únosem syna premiéra Andreje Babiše na Ukrajinu a na Ruskem anektovaný Krym podle některých s sebou nesou bezpečnostní riziko. Generál Pavel si to tvrdit netroufá, ale zdůrazňuje fakta, že jsme suverénní země, která je členem NATO a Evropské unie. Obě tyto organizace, a nakonec i naše země, okupaci Krymu odsuzují. „Z tohoto pohledu je cesta kteréhokoli českého občana – možná s výjimkou novinářů, kteří reportují o situaci tam –, minimálně k pozastavení,“ dodal jasně.

Připomněl, že Ministerstvo zahraničí jasně instruuje všechny naše občany, aby na Krym nejezdili. U syna premiéra Babiše, který je švýcarským občanem, je těžké posuzovat právní relevanci. „Je synem premiéra této země, a to vrhá stín na Českou republiku viděno nejenom z Ukrajiny, ale i od našich aliančních partnerů,“ upřesnil s tím, že zda jde o bezpečnostní riziko, musejí vyhodnotit zástupci našich zpravodajských služeb.

Bylo by prý naivní, aby něco takového zůstalo u našich partnerů v Severoatlantické alianci bez povšimnutí. Připomíná, že Ukrajina je dnes velice citlivým bodem vztahů mezi NATO a Ruskem a v tomto smyslu vše, co se dotýká Ukrajiny, naši alianční partneři vnímají s vyšší pozorností. Nevylučuje tak, že naši zástupci v organizacích, jako jsou NATO a Evropská unie, budou čelit žádostem o vysvětlení. Stejně tak prý není pochyb o tom, že cesty Babiše mladšího mohly vzbudit pozornost i na straně ruských tajných služeb. „Zcela určitě pohyb Babišova syna monitorovaly,“ poznamenal.

Opozice mluví o tom, že by premiér mohl být kvůli cestám syna do Ruska a na Ukrajinu vydíratelný. Obavy jsou prý namístě. „Ten potenciál existuje. Zpravodajství odnepaměti pracuje s různými formami ovlivňování. U kohokoli, kdo je nějakým způsobem vydíratelný,“ řekl Pavel s tím, že vydíratelný může být například kvůli svým osobním nedostatkům, tedy charakteru, nebo obchodním aktivitám, finanční situaci.

  • Původní zdroj ZDE

Kauzu Babiše mladšího by ve svůj prospěch mohla využít i ruská propaganda. Prohlášení, že jsme v informační válce, je totiž citací ruských zdrojů. „Informační působení jde z ruské strany, ale jde i z naší strany,“ uzavřel generál s tím, že každý argument, který je použitelný druhou stranou, bude zcela jistě použit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…