Monitorovat všechny muslimy? Směšné, vysmíval se v českém rádiu Ficovi jeho slovenský politický soupeř

04.03.2016 17:59

Hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl Richard Sulík, slovenský europoslanec a lídr strany Svoboda a Solidarita. S Helenou Šulcovou mluvili o nastávajících slovenských volbách, o migrační krizi v Evropě a problémech Turecka a Řecka.

Monitorovat všechny muslimy? Směšné, vysmíval se v českém rádiu Ficovi jeho slovenský politický soupeř
Foto: Parameter.sk
Popisek: Šéf SaS Richard Sulík

Když povede kandidátku, bude mít strana šanci na lepší výsledek. V případě výhry by považoval za svoji povinnost vrátit se na Slovensko. „Na druhé straně, pokud se strana SAS dostane do parlamentu, ale měli bychom skončit v opozici, bylo by výhodnější, kdybych zůstal tam, kde jsem,“ zhodnotil možné výsledky voleb Sulík.

Volební průzkumy ukazují, že současný premiér Fico má velkou šanci na výhru. Sulík však chce vytvořit reformní pravicovou vládu a věří, že by mohla vzniknout taková vláda, která by mohla fungovat i bez současného premiéra Roberta Fica.

„Čím by se mělo začít, to je výrazné zlepšení podnikatelského prostředí,“ řekl Sulík s tím, že Slovensko potřebuje velké množství reforem. „Na rovinu říkáme, že chceme, aby se zaměstnavatelům lépe dařilo,“ dodal, že to znamená více pracovních míst.

„Politik je tvor, který má omezené myšlení, a to jen na následující čtyři roky,“ řekl Sulík s tím, že zdravotnictví a školství jsou velmi zanedbávané oblasti, kterým je třeba se věnovat. „Do těchto oblastí jsme připraveni se pustit.“

„Podívejte se, z deseti posledních let vládl Robert Fico osm let, tudíž nese svůj díl zodpovědnosti, ale není to jen on, jsou to i ty pravicové vlády.“

„To, že migranti nejsou na Slovensku, neznamená, že by to nebyl obrovský problém pro Evropu,“ nadhodil Sulík s tím, že je třeba „zásadně odmítat jakékoliv formy přerozdělování“, a to i přesto, že Slovensko přijalo pouze osm žádostí o azyl.

„Třeba odmítnout povinné kvóty, když si Německo pozvalo milion migrantů, tak ať si to řeší,“ řekl a dodal, že ale není třeba monitorovat všechny muslimy, jak tvrdí Robert Fico. „To je naprosto směšné.“ Také rozhodně netřeba zaměstnávat další a další policisty.

„Představujeme si ani ne solidaritu, ale pomoc, pomoc těm lidem v nouzi,“ řekl Sulík s tím, že je třeba pomáhat lidem v jejich vlasti. Vysvětlil, že pomáhat migrantům v Evropě není třeba. „Jakékoliv přerozdělení migrantů v Evropě je jen pozvánkou pro pašeráky lidí,“ uvedl a dodal, že když Německo pozvalo uprchlíky, ať si to řeší samo. „Trochu to karikuju, ale to prohlášení bylo nešťastné.“

Politika Angely Merkelové je podle něj zničující a myslí si, že kdyby na jejím místě byl Horst Seehofer, vůbec by ta situace nebyla tak kritická jako nyní. „Ať ti lidé, kteří přijdou a klepou na bránu Evropy, mají nárok na azyl,“ řekl s tím, že by však k tomuto mělo dojít už na hranicích Evropy, ne v jejím středu.

Pondělní summit EU s Tureckem podle něj nepřinese vůbec nic. „Podívejte se, prosincový summit skončil obrovským fiaskem a nedohodlo se nic, na lednovém summitu se nedohodlo nic, stejně tak únorový.“ Proto je oprávněné očekávat, že ani březnový summit nic nepřinese.

„Je to určitě světlo na konci tunelu,“ komentoval turecké rozhodnutí brát migranty zpět.

„No to máte pravdu, na druhé straně náklady, seriózně vyčíslené náklady Německa za minulý rok už jsou 50 miliard euro,“ zhodnotil finanční pomoc, kterou si nárokuje Turecko za zadržování migrantů na svém území. Turecký prezident Erdogan si je moc dobře vědom své výhodné pozice.

„To mi neříkejte, že si to Řecko nedokáže ubránit,“ uvažoval Sulík s tím, že ostrovů, na které migranti míří, není zdaleka tolik, aby to země se silným loďstvem a armádou nemohla zvládnout.

„Čeká se od prosince,“ komentoval Sulík naléhání Merkelové na to, aby jednotlivé země počkaly na společné celoevropské řešení. Je však nutné zavřít hranici. „Povede to k tomu, že Řecko konečně vyloučíme ze Schengenu,“ řekl a dodal, že z pohledu Schengenu je „Řecko ostrov“, jelikož nesousedí se žádnou zemí schengenského prostoru. „A když už je vyloučí ze Schengenu, tak je rovnou můžou vyloučit z eurozóny.“

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…