Montovny z dob opoziční smlouvy nám moc přidané hodnoty nevytvářejí. Kalousek a Dolejš debatovali o platech

05.12.2016 22:49

O průměrné mzdě hovořili v pořadu Události, komentáře ČT24 poslanec za ANO Karel Rais, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Montovny z dob opoziční smlouvy nám moc přidané hodnoty nevytvářejí. Kalousek a Dolejš debatovali o platech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Myslím si, že je to velmi odpovídající výsledek,“ řekl Rais k meziročnímu růstu mezd. „Odpovídá to činění vlády, která to může ovlivňovat například sociálními zvýhodněními zaměstnanců,“ dodal. Podle něj chybí kvalifikovaná pracovní síla.

„Je to vývoj odpovídající na trhu pracovních sil. Vládní politika na to má minimální vliv,“ oponoval Kalousek. „Chápu, že odbory jako svou vysokou prioritu zahájily kampaň za lépe placenou práci,“ poznamenal k tomu Dolejš. Dvě třetiny lidí mají podle něj podprůměrnou mzdu.

„Vláda, která může zvýšit platy ve veřejném sektoru, tak zdvihá tlak na privátní sektor,“ podotkl následně Kalousek. „My tady do určité míry sklízíme plody vlády opoziční smlouvy a investičních pobídek, kdy tady byly zavedeny levné montovny s velmi malou přidanou hodnotou lidské práce. Tam není z čeho, aby rostly mzdy. Můžeme to změnit jen tím způsobem, kdy budeme cíleně investovat do vědy a výzkumu,“ dodal.

„Myslím si, že určité oblasti měly zůstat pod strategickou kontrolou státu,“ domnívá se Dolejš. Struktura české ekonomiky se podle něj příliš nemění. „Nějaké kroky se dělají, ale aby to byly kroky makroekonomického charakteru, to ne,“ dodal. 

To, že se struktura české ekonomiky příliš nemění, si myslí i Kalousek. „Je třeba změna struktury, která vychází z toho, jak moc se budeme věnovat vzdělání a výzkumu,“ dodal. Podle něj se vždy investuje tam, kde je to pro vás výhodné. „Musíme udělat vše pro strukturální změny, aby se investovalo v České republice, aby se to vyplatilo. Je důležité, aby zde byly podmínky s vysokou přidanou hodnotou,“ řekl. 

Závěrem se pak politici vyjádřili k návrhu ministra financí Andreje Babiše (ANO), že by přebytek státního rozpočtu měl jít na splácení státního dluhu.

„Myslím si, že v době, kdy jsou přebytky, tak by se měly dluhy splácet. Když se rodině daří, tak by měla hypotéku splatit co nejrychleji,“ zmínil Rais. „Tento přebytek vznikl kvůli neschopnosti vlády utratit finance za naplánované investice. Tak ty peníze použít na splacení státního dluhu je vcelku dobrý krok, ale lepší by bylo, kdyby je proinvestovala,“ dodal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…