Moravec a neziskovka: Zkušená žena vytáhla fakta

20.12.2017 10:45

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslela nad tím, že některé neziskovky jsou těžké ziskovky. K sepsání jejích slov ji inspirovaly Otázky Václava Moravce o hazardu.

Moravec a neziskovka: Zkušená žena vytáhla fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec moderuje předvolební debatu lídrů

„Prvním důvodem, proč toto téma sleduji, je kontakt se samosprávou. Jak všichni ví, je to moje parketa a srdeční záležitost. Druhým důvodem byla účast slováckého senátora Ivo Valenty, se kterým jsme spoluzakladatelé Akademie samospráv, vzdělávacího projektu pro obce a města, kterým společně tak trochu suplujeme stát a který je rovněž mou srdeční záležitostí a který Ivo Valenta velkoryse podporuje už dlouhou dobu, a patrně tak brzy neskončí,“ zmínila důvody sledování pořadu Hamplová. 

„Ten třetí důvod, proč jsem se dívala, je totiž až na konci. Debaty se účastnil i Martin Svoboda, zástupce Občané proti hazardu, o. s., a ten se viditelně lekl, když Ivo Valenta otevřel otázku smluv, na jejichž základě dostává tento spolek dary od města Brno a městského podniku Brněnské komunikace a. s. Celkem jde o statisíce. A protože se pan Svoboda lekl (znám to poměrně spolehlivě od soudů), tak jsem se na ty smlouvy v registru podívala. Protože jsem nevěřila, že něco takového je možné,“ podotkla Hamplová. 

Původní text ZDE

A zaměřila se na celou otázku, kdy si všimla osobního propojení Svobody a náměstka primátora města Brna Matěje Hollana. „Stejné jméno najdete i v městské firmě Brněnské komunikace. Autorem knihy Já hráč, která se má v rámci dotace kupovat, je Martin Svoboda jako fyzická osoba-autor. Jinými slovy Martin Svoboda si vyjednal na městě, kde sedí jeho kamarád, dotaci mimo jiné na to, aby si kupoval vlastní knihu (o tom, jak kdysi hrál a nevázaně žil).Takže cesta peněz ze spolku ven je otevřena,“ poukázala Hamplová a pozastavila se nad tím, že Svoboda označil téma za legrační. Ona sama si myslí opak. 

„Podobné praktiky škodí samosprávě, škodí slušným neziskovkám a v daném případě vůbec nechápu, jak může podobný člověk sedět coby nějaká autorita v Otázkách VM. Možná snad jako člověk, který byl hazardní hráč, tedy jako odstrašující příklad (s uvedením jeho dluhů, jsou-li zvěsti pravdivé), ale ne jako rovnocenný diskutér s odborníkem ministerstva a podnikatelem s jasnou zkušeností z dané oblasti (kterou mimochodem odborně převýšil i toho pracovníka ministerstva),“ uzavřela Hamplová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…