Motivujeme lidi, aby šetřili, vykládal ministr Brabec v rádiu

23.02.2016 18:28

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Motivujeme lidi, aby šetřili, vykládal ministr Brabec v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

„Když jsme oficiálně žádali polskou stranu o vyjádření k rozšíření hal, tak nám řekli, že o ničem nevědí,“ uvedl ke kauze polských skleníků, jejichž světlo obtěžuje občany. „Problém bude vyřešen tehdy, nebude-li světlo obtěžovat občany. Prozatím to ztlumili,“ dodal. Technickým řešením je podle něj však jedině zastínění. Skleníky v současné době vydávají světlo jako stotisícové město. V Česku ani Polsku však zatím neexistuje žádná legislativa, která by regulovala světelný smog. Jako řešení vidí Brabec mimo jiné bojkot výrobků dané společnosti. „Pevně ale věřím, že dojde k dohodě s firmou,“ sdělil Brabec.

Labské údolí u Děčína a louky u Přelouče. Tyto dvě lokality mimo jiné vláda odmítla dát na seznam chráněných území, i když je požaduje Evropská komise. „Převládl názor, že tam jsou jiné veřejné zájmy. Nezabralo zdůvodnění, že by ty ostatní zájmy byly slučitelné,“ odvětil však Brabec. V případě, že Evropská komise nebude s naším stanoviskem souhlasit, je podle Brabce možné, že nás vyzve ke zdůvodnění, až následně by nás mohla dokonce dát k Evropskému soudnímu dvoru. „V okamžiku, kdyby se zde nepovedlo obhájit naše argumenty, hrozila by citelná pokuta,“ sdělil. 

Dalším tématem rozhovoru byl odpadový zákon. „V souvislosti s novelou zákona obce protestují, neboť se obávají, že budou muset vzrůst poplatky pro občany,“ řekl Brabec. V odpadovém zákonu je totiž navrženo navýšení skládkovného, které nyní činí 500 Kč/t, má vzrůst až na 1 800 Kč/t. Podle Brabce však dramatický nárůst na občana nebude tak veliký. Zároveň obhajoval známkový systém, který je podle něj motivační. Lidé si musejí zakoupit známku a následně jim je teprve popelnice s odpadem vyvezena. Uvedl také Mikulov, kde město váží odpad. „Motivují tak lidi, aby šetřili. A nemáme informace, že by v okolí města přibývaly černé skládky,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…