Mrazivá slova Prymuly v ČT: Nápor na nemocnice je velký. Někde už omezují péči. Za 14 dní může dojít k...

08.10.2020 19:42

„Vymklo se to kontrole, největší dopad na to měly autority, které říkaly, že onemocnění není nebezpečné. Bude trvat řadu týdnů, než čísla poklesnou,“ uvedl v pořadu Interview na ČT24 ministr zdravotnictví Roman Prymula (nestr. za ANO) k reakci vlády na vážnou situaci v boji s koronavirem v podobě zpřísnění opatření.

Mrazivá slova Prymuly v ČT: Nápor na nemocnice je velký. Někde už omezují péči. Za 14 dní může dojít k...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Na dva týdny vláda zavře divadla i kina a zmrazí veškeré sportovní aktivity, jak profesionální, tak volnočasové. Restaurace budou otevřené jen do osmé hodiny večerní. Omezení se dotknou i vzdělávání, všichni vysokoškoláci a středoškoláci zůstanou doma. Žáci druhého stupně základních škol se budou učit na střídačku.

„Podle dat v uplynulých týdnech se zdálo, že se daří zastavit rychlý nárůst ze září. V posledních dvou dnech je tu však explozivní nárůst, a ani dnešní data neimplikují, že by to mělo být lepší. V modelu čísla ukazují situaci, kdy za čtrnáct dnů bychom mohli být ve velkých problémech z hlediska kapacity systému,“ vysvětloval ministr, proč vláda zpřísňuje opatření proti covidu.

„Bylo jednoznačně nutné šlápnout na brzdu a představit opatření, která tento prudký nárůst zpomalí. Jsme v situaci, která není jednoduchá, do jisté míry se to vymklo kontrole,“ připustil Prymula.

Za to, že se situace vymkla kontrole, mohou podle Prymuly nejvíc ti, kteří nemoc veřejně podceňovali. „Největší dopad měly ty autority, které tu vystupovaly v masmédiích a říkaly, že tohle onemocnění není vůbec nebezpečné, že tu s ním máme žít a nevšímat si ho. Národ jim bohužel uvěřil,“ pravil šéf resortu zdravotnictví.

Jedním dechem doplnil, že díl viny celkově neseme všichni i on sám: „Nepodařilo se mi to vysvětlit tak, že by lidé vnímali, že je to opravdu problém. Musíme konat, a rychle,“ podotkl Prymula.

Aktuálně je v Česku poměrně rychlé zatížení zdravotnického systému. Zatím podle Prymuly však nenarazil na svůj limit. „Kapacitu zatím vyčerpanou nemáme, ale nárůst je velmi rychlý, po čtrnácti dnech se můžeme dostávat na hodnoty, kdy se budeme blížit na její okraj,“ řekl k aktuálnímu náporu na nemocnice.

Anketa

Podporujete opatření proti covidu-19 činěná Romanem Prymulou?

55%
38%
hlasovalo: 24303 lidí
V některých nemocnicích už však k omezení péče dochází: „Zatím to není velké procento, jde o nemocnice, které už plní kapacitu jednotek intenzivní péče. Co se týká regionů, nejvíce zatížené jsou Praha, Brno, Vysočina, také Pardubický kraj a Hradecký kraj,“ vyjmenoval, kde je v poslední době vysoký nárůst a kapacity mohou být vyčerpány velmi rychle.

Co bude podle Prymuly tím hlavním signálem, že se epidemiologická situace vyvíjí dobře? „Že se podaří obrátit tempo růstu epidemie na klesající, konkrétně na reprodukční číslo 0,8. Je jasné, že pokles pod hladinu tisíc jen tak nenastane. Ten bude trvat řadu týdnů. Čtrnáct dnů máme jen k zastavení nárůstu, nečekáme, že to za čtrnáct dnů poklesne,“ sdělil.

Nebylo by podle Prymuly lepší rovnou říct lidem, že oploštění potrvá měsíc a dále? „V Izraeli to trvalo dva až tři týdny. Po čtrnácti dnech bychom pokles měli vidět, protože opatření jsou už razantnější. Pokud se ale dále nebudou dodržovat, žadný efekt tu nebude,“ zopakoval ministr.

Když vláda zkracovala otevírací dobu hospod, také říkala, že to bude na čtrnáct dní. Opatření, která se zavedla před dvěma týdny, podle ministra však žádný efekt nepřinesla. „Přesto došlo ke vzplanutí epidemie a čísla šla rychle nahoru, slibovali jsme si od toho víc,“ uzavřel ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…