Mrazivý pohled ekonoma: I kdyby zemřelo 20 tisíc Čechů na koronavirus...

31.03.2020 15:57

Ekonom Lukáš Kovanda má za to, že z čistě ekonomického hlediska jsou vládní opatření na ochranu lidských životů horší, než kdyby v České republice na koronavirus zemřelo 20 tisíc lidí. S tím by se ekonomika vyrovnala lépe. Z lidského hlediska je však přesvědčen, že vláda udělala správně, když zastavila ekonomiku. Kabinetu také poradil, co by měl udělat teď.

Mrazivý pohled ekonoma: I kdyby zemřelo 20 tisíc Čechů na koronavirus...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Čistě ekonomicky si myslím, že ten lék je už teď jednoznačně horší než ta nemoc. Ovšem to je ekonomický pohled. Účetně finanční pohled. Pak tady máme pohled humanistický, pohled s nádechem lidství, pohled epidemiologický a tam už ta situace tak jednoznačná není,“ vysvětloval Kovanda v rozhovoru pro Reflex.cz.

„Teď budu znít jako nechutný cynik a zřejmě mi to spousta lidí vyčte, ale když to řeknu tupě ekonomicky, tak podle studie, kterou vydal britský úřad pro národní ekonomický výzkum, podle kterého, když ho vztáhneme na českou ekonomiku, tak hrozí úmrtí 20 tisíc lidí – našich spoluobčanů – pokud nedojde k těmto drakonickým opatřením, jaká nyní máme. Jenže i kdyby zemřelo 20 tisíc lidí, a uvědomuji si, že mezi nimi mohu klidně být já, tak pořád je to pro ekonomiku mnohem menší ztráta než důsledky těch opatření, která nyní máme,“ pokračoval ekonom.

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 27623 lidí
Poté ještě jednou zdůraznil, že to je pohled na koronavirus z hlediska ekonomických čísel bez jakéhokoli nádechu lidství. Kdyby byl Kovanda na místě epidemiologa profesora Prymuly, prý nemůže vyloučit, že by postupoval stejně jako on, protože pohled epidemiologický či lékařský je prostě zcela jiný než pohled čistě ekonomický.

„Jedním z těch odkazů současné situace může být to, že lidstvo, když to řeknu hodně vznešeně, bylo ochotno povýšit zdraví, zdraví celého společenství, svých spoluobčanů, svých blízkých, svých bližních nad profit, nad peníze, nad ty tupě ekonomické pohledy, které jsem já uváděl. Když se oprostím od toho čistě ekonomického pohledu, tak asi postupujeme správně,“ zdůraznil Kovanda.

Teď se podle Kovandy děje něco, co se tu hodně dlouho nedělo, ani za války ne. Zatímco za války se ekonomika promění a orientuje se na válečnou výrobu, dnes v řadě zemí ekonomika prostě stojí. Není to tak, že by podniky místo hrnců vyráběly granáty, momentálně nevyrábějí nic. Aby se ochránilo co nejvíc lidských životů.

Vláda Andreje Babiše (ANO) si podle Kovandy neuvědomuje, v jak hlubokých ekonomických problémech se ocitáme. A stejně tak si prý neuvědomuje, že jsme jednou z mála zemí, která se nemusí propadnout do ekonomické deprese. Tak to alespoň vidí Kovanda.

„My se můžeme zadlužit, my máme nízký dluh v poměru k hrubému domácímu produktu, čtvrtý nejnižší v EU, a my když budeme mít v letošním roce schodek 600 miliard, což je obrovské, děsivé číslo a ještě před pár týdny by to bylo špatné sci-fi, tak ten náš dluh v poměru k HDP stoupne na 45 procent,“ zdůraznil Kovanda s tím, že před příchodem pandemie koronaviru mělo Německo úroveň zadluženosti na 60 procentech. Rakousko bylo na 70 procentech a Itálie je asi na 130 procentech.

„V historii české ekonomiky nebyl jediný okamžik, kdy by se zadlužení, i dramatické, vyplatilo více než právě nyní. Napumpujme do ekonomiky peníze zrovna teď,“ volal Kovanda.

V jiných situacích prý vládu kritizoval, když nás zadlužovala, ale dnes jsme ve zvláštní situaci.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
Ale pozor, peníze by měly směřovat tam, kde jsou potřeba nejvíc. Problém je, že vám každý řekne, že potřebuje peníze a je třeba rozhodnout, kdo je potřebuje víc.

Tak či onak je jasné, že se ekonomika propadne, podle Kovandy lze vést diskuse maximálně o tom, zda se propadne o sedm procent, 15 procent nebo možná ještě hlouběji. Přesto stojí za to vytisknout si nové peníze a pustit je do ekonomiky. Kovanda tuto situaci popsal jako vyhazování peněz z vrtulníku. Tyto peníze mohou udržet ekonomiku nad vodou. „Je to naše jediná šance a vláda to bohužel ještě nepochopila,“ kroutil hlavou Kovanda.

Pomoct nám může i to, že Německo masivně podporuje svou ekonomiku, protože Česká republika je na německou ekonomiku silně napojena.

Otázkou podle Kovandy je, co udělá koronavirus se soudržností EU. Italové prý mají pocit, že je EU nechala na holičkách. A dopad na italskou ekonomiku bude údajně obří.

Osobně si nemyslí, že se výrobní kapacity nebudou přesouvat z Asie do Evropy. Už proto ne, že se zdá, že v Asii už se situace stabilizovala, což se o Evropě říct nedá. Globalizace se prý také nezastaví. Možná se změní, ale neskončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…