Mrzí mě to, Michalik je schopný. Hřebejk zalitoval konce slibného politika

26.11.2021 11:38

Výrazné ohlasy ve společnosti vyvolalo dobrovolné vzdání se vládního angažmá v příští vládě ze strany Věslava Michalika, kterého na post šéfa průmyslu a obchodu v příští vládě premiéra Petra Fialy (ODS) nominovali Starostové a nezávislí. A zastupitel STAN, režisér Jan Hřebejk, na Twitteru dnes napsal, že mu je jeho rezignace líto, a jeho podnikání se zastal. Rozjela se ostrá diskuse.

Mrzí mě to, Michalik je schopný. Hřebejk zalitoval konce slibného politika
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Režisér Jan Hřebejk

„Protože z vlastní zkušenosti vidím, jak neschopné, narcistně žvanivé, nekonsenzuální a ve své neschopnosti ambiciózní lidi politika přitahuje, je mi dnešního odstoupení @VeslavM opravdu líto. Na jeho podnikání nevidím nic nelegálního, srovnávání s ultrapodvodníky mám za farizejství,“ napsal na Twitteru Hřebejk s tím, že se u příspěvku rozhořela žhavá diskuse.

Jeden z uživatelů upozornil, že se jedná patrně o přátelství mezi dvěma muži, když se ho takto zastává. „Z kontextu jsem pochopil, že jste patrně přátelé. V takovém případě je těžké být objektivní. Vaše osobní zkušenost Vás nutila se ho zastat, a to je správně. Stejně správné bylo odstoupení pana  @VeslavM,“ napsal a zastupitel na Praze 5 Hřebejk ihned jakékoliv přátelství rozporoval. „Nejsme přátelé, jen se trochu známe. Odstoupení bylo v této situaci jistě správně. Bohužel,“ připustil.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí
Další z diskutujících namítají například, že „po ultrakonfliktech zájmů běžících doposud jediné možné správné rozhodnutí (a na jedné osobě to určitě nevisí).“ Podle Hřebejka to bylo skutečně jediné možné řešení. „Ale jistě, byla by to permanentní záminka nejen pro Babiše s Okamurou a jejich melody boys, ale i vysvětlovací svízel pro naše voliče. Bylo to asi jediné možné řešení, že pan Michalik odstoupil, ale mě to jenom lidsky mrzí, protože ho vnímám jako schopného člověka a vyjednavače,“ připustil a vyzdvihl kvality politika režisér.

Hřebejk byl v tomto ohledu na Twitteru aktivní a reagoval i na status Davida Borgese, analytika v neziskovce Člověk v tísni, který napsal, že si váží rozhodnutí Michalika neucházet se o pozici ministra průmyslu a obchodu, když byl jeho byznys nelegální. „Vláda sice přišla o schopného ministra, ale republika udělala krok vpřed v politické kultuře. A to je důležitější,“ uvedl. Hřebejk ale ostře reagoval. Trnem v oku mu byla právě zmíněná politická kultura. „Bohužel odvrácenou stranou této kultury je, že politika přitahuje už většinou jen druhou třetí ligu poloschopných kecálistů a přisírků nebo splachovacích podvodníků. A to je ve výsledku naprosto zoufalé. Platíme si jelita a brzdy všeho. Jen to není zvenku vidět v celé svojí nahotě,“ odpověděl.

Michalik totiž ve čtvrtek ráno oznámil, že i přes to, že jeho podnikatelské aktivity na Kypru byly legální, nechce však, aby situace působila nastupující vládě problémy, které předchozímu kabinetu způsobovalo podnikání premiéra Andreje Babiše (ANO). S bývalým kandidátem na ministra byly také spjaté „milionové půjčky od anonymní společnosti z Kypru, několik let starý příběh s dvousetmilionovou provizí od ČSOB nebo možný potenciální střet zájmů v oblasti solárních elektráren,“ rekapituloval server iDNES.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…